Уроки гібридної війни Росії проти Швеції та Фінляндії. Членство в НАТО | NLight DC++
Уроки гібридної війни Росії проти Швеції та Фінляндії. Членство в НАТО | NLight DC++

Уроки гібридної війни Росії проти Швеції та Фінляндії. Членство в НАТО

7 березня Швеція офіційно стала членом Організації Північноатлантичного договору (НАТО).
Фінляндія, як і Швеція, подала заявку на членство в НАТО у травні 2022 року, але її прийняли до альянсу у квітні 2023 року, майже на рік раніше за Швецію.
Процес вступу, який потребує одностайного схвалення членами, виявив розбіжності в альянсі. Туреччина та Угорщина зволікали з ухваленням членства Швеції та Фінляндії. Більша частина напруги в альянсі була викликана скоординованими російськими кампаніями дезінформації та ілюструє, як Кремль намагався підірвати та розділити НАТО.
Росія нібито фінансувала спалення Корану в Швеції перед посольством Туреччини в Стокгольмі, щоб приховано загострити напруженість між Туреччиною та Швецією через політику щодо Робітничої партії Курдистану (РПК).
Розслідування, проведене брюссельським сайтом Euroactiv, викрило цю схему.
Чанг Фрік, колишній співавтор російського державного ЗМІ RT, попросив шведський націоналістичний сайт Exakt24 “зв’язати його з кимось, хто міг би спалити Коран”, повідомляє Euroactiv. Потім Фрік заплатив за дозвіл ультраправому політику Расмусу Палудану провести акцію протесту біля посольства Туреччини в Стокгольмі, під час якої Палудан спалив Коран.
Росія офіційно засудила спалення Корану, одночасно посиливши антишведські настрої.

Офіційна заява посла з особливих доручень МЗС Росії із засудженням спалення Корану в Стокгольмі. Фото: ТАСС

Приклад кадрів антишведського протесту, поширених Росією. Фото: X

Приклад кадрів антишведського протесту, поширених Росією. Фото: X

У серпні 2023 року Агентство психологічного захисту Швеції, що входить до складу Міністерства оборони, звинуватило Росію в дезінформаційній кампанії з метою підірвати імідж Швеції в арабомовному світі.
У період з червня по серпень 2023 року російські державні ЗМІ – RT, Sputnik та інші – опублікували близько мільйона публікацій арабською та іншими мовами, в яких неправдиво стверджували, що уряд Швеції підтримує спалення Корану, повідомляє агентство.
Крім того, у грудні 2023 року “Центр досьє”, російське опозиційне розслідувальне видання, яке базується у Фінляндії, отримало документи російської розвідки, які детально описують плани підриву вступу Фінляндії та Швеції до НАТО. У плани російської розвідки входила організація демонстрацій проти президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана у великих містах Європи, поширення записів таких демонстрацій у соціальних мережах і розміщення антиісламських та антиердоганівських графіті у відомих місцях цих міст.

Витяг із документів із пропонованими планами втручання в членство Північної Європи в НАТО та націлювання на напруженість у відносинах з Туреччиною. Фото: Yle MOT

Це не перший випадок, коли Швецію зображують як ісламофобську країну через неправдиві історії в соціальних мережах. У минулому неправдиві заяви про те, що шведські соціальні служби “викрадають мусульманських дітей”, призвели до протестів у країні. Повідомляється, що цей наратив спочатку з арабського сайту, який висловив підтримку Ісламській державі, знову набрав обертів.
У Фінляндії мережа новостворених НУО (неурядових організацій) копіювала назви авторитетних фінських ЗМІ, які протидіють дезінформації, поширюючи прокремлівські наративи, повідомив у лютому 2024 року StratCom COE, передовий центр стратегічних комунікацій НАТО, що базується в Латвії. ​
StratCom виявив, що Йохан Бакман, російськомовний ад’юнкт-професор Гельсінського університету, створив ці підроблені організації.
Стаття Newsweek від 18 лютого 2022 року, лише за шість днів до того, як Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, описувала Бакмана як “офіційного представника у Фінляндії” в окупованих Росією Донецької та Луганської народних республік на сході України, та цитувала його слова: “Росія робить усе, щоб припинити будь-яку можливу війну”.​
Фінляндія також повідомила про збільшення атак дезінформації, до прикладу, “відмова в обслуговуванні” з боку Росії. У червні 2023 року офіційні Гельсінкі вислали дев’ятьох російських дипломатів у відповідь на дії Росії.
Проте Росія діяла не сама. Інші держави, включаючи Китай та Іран, посилили зусилля Росії. НАТО виявило роль КНР в облікових записах соціальної мережі Х, пов’язаних із China Daily, англомовною щоденною газетою, що належить Комуністичній партії Китаю (КПК).

НАТО виявило репости China Daily Reporter Чень Вейхуа. Фото: X

НАТО виявило репости China Daily Reporter Чень Вейхуа. Фото: X

Проте роль Ірану була ще нахабнішою.
“Іранські звіти та державні ЗМІ багато в чому повторили висвітлення Кремлем спалення Корану, стверджуючи, що це було зроблено зі “схвалення” шведської влади, і що це була “навмисна” образа для мусульманського світу”, — розповів старший науковий співробітник Німецького фонду Маршалла Брет Шафер у коментарі Polygraph.info.
“Вони також висвітлювали протести в усьому мусульманському світі, розглядаючи цей інцидент як частину схеми використання західними країнами “свободи вираження поглядів” як прикриття для антиісламської риторики. Деякі з цих дописів прямо згадували НАТО, але, звісно, ефект був таким самим”, – сказав Шафер.
Російські офіційні особи та ЗМІ також намагалися зобразити Фінляндію та Швецію як мілітаризовані конфліктні зони для агресії Заходу проти Росії.

Остання публікація МЗС Росії щодо заявки Швеції на членство в НАТО. Фото: X

Колишній президент Росії Дмитро Медведєв пригрозив, що Фінляндія та Швеція будуть жити з “ядерною зброєю та гіперзвуковими боєголовками”, націленими на них, якщо вони приєднаються до НАТО.

Російський пост про те, що Швеція та Фінляндія готується до подання заявок на членство в НАТО. Фото: X

Міністерства оборони та закордонних справ Росії заявили, що дві країни роблять “небезпечну історичну помилку” і “змушують” Росію вжити “контрзаходів”.
Російське державне інформаційне агентство ТАСС опублікувало статті, які виправдовували можливу російську відплату проти Фінляндії та Швеції. В одній з них угорський експерт посилався на підстави для “контрзаходів”, а в іншій стверджувалось, що західна зброя для України опинилася у Фінляндії та Швеції.

Спонсорована Росією стаття, яка неправдиво стверджує, що Фінляндія дозволила напади на територію Росії. Фото: X

Ще одна спонсорована Росією стаття, в якій неправдиво стверджується, що Фінляндія дозволила напади на територію Росії. Фото: X

Публікації в соціальних мережах також неправдиво пов’язували заяви міністра оборони Фінляндії Антті Хаканена та члена парламенту Юкки Копра як прямі заклики до фінської ескалації або війни з Росією.

Публікація, яка неправдиво характеризує промову міністра оборони Фінляндії Аннті Хаканена, в якій описується історія агресії Росії проти України та інших країн, таких як Грузія, як еквівалент “прямування до війни з Росією”. Фото: X

Публікація, яка хибно прирівнює Фінляндію, яка встановила «без обмежень», як дозвіл Україні використовувати фінську зброю для ударів по території Росії. Фото: X

Крім цих наративів, як російські, так і, здавалося б, неросійські облікові записи соцмереж нещодавно містили пости з критикою шведських військових з використанням тих самих кадрів.

Відео, на якому шведські військовослужбовці беруть участь у Марші рівності, щоб охарактеризувати військових як “слабких”, а не активів НАТО. Фото: X

Відео, на якому шведські військовослужбовці беруть участь у Марші рівності, щоб охарактеризувати військових як “слабких”, а не активів НАТО. Фото: X

Відео, на якому шведські військовослужбовці беруть участь у Марші рівності, щоб охарактеризувати військових як “слабких”, а не активів НАТО. Фото: X

Відео, на якому шведські військовослужбовці беруть участь у Марші рівностіі, щоб охарактеризувати військових як “слабких”, а не активів НАТО. Фото: X

Зокрема, Угорщина затримала ратифікацію членства Швеції в НАТО та була обурена тим, що Фінляндія приєдналася до позову Європейської комісії проти угорського закону про захист дітей ЛГБТК+.
Росія також намагалася схилити вітчизняну аудиторію у Швеції та Фінляндії.
“Деякі неправдиві або оманливі наративи, схоже, спрямовані на внутрішню аудиторію в Швеції, наприклад, пов’язані з полярними темами, такими як імміграція та антиурядові теорії змови, з метою розпалити настрої проти США та НАТО або навіть недовіру до демократії та антиурядові настрої”, – розповіла Polygraph.info старша аналітикиня розвідки Soufan Group Моллі Салтског.

НАТО виявило російську дезінформацію через акаунт, який видавався за громадянина Фінляндії. Фото: X

Euronews розвінчав вірусне відео, яке нібито показує, як Швеція захоплена мігрантами, але насправді було кадром з ринку в Сирії.

Euronews розвінчує вірусне відео, в якому стверджується, що Швецію заполонили мігранти. Фото: Euronews

Стратегії гібридної війни Росії не змогли запобігти вступу Фінляндії та Швеції до НАТО, але дезінформація Кремля спромоглася створити глухий кут і виявити тріщини в Альянсі.
Дивіться також: Розслідування проекту “Поліграф.Інфо” на тему дезінформації про російське зерно в Африці

Напишіть відгук