Діалог з Конгресу: Розвідка США пояснила, чому заяви Путіна про війну з НАТО неправдиві та як багато в Україні проросійських настроїв | NLight DC++
Діалог з Конгресу: Розвідка США пояснила, чому заяви Путіна про війну з НАТО неправдиві та як багато в Україні проросійських настроїв | NLight DC++

Діалог з Конгресу: Розвідка США пояснила, чому заяви Путіна про війну з НАТО неправдиві та як багато в Україні проросійських настроїв

Чого саме намагається досягнути Путін в Україні, і в чому суть нинішньої війни для нього, у директорів розвідувальних агенцій США розпитали конгресмени під час слухань у Палаті представників США 12 березня.
Конгресмен-республіканець Майк Тернер, обраний від штату Огайо, попросив очільників ЦРУ та Національної розвідки пояснити, наскільки правдивими є заяви президента РФ Путіна, що росіяни, мовляв, воюють з НАТО на території України.
Директор ЦРУ Вільям Бернс розповів, як спростувати тезу про те, що Росія воює з НАТО в Україні. А директорка Національної розвідки США Евріл Гейнс поділилась аналізом, чи змінив би Путін хід війни, якби НАТО гарантувало не брати Україну до свого складу.
Голос Америки пропонує повний діалог на цю тему між конгресменом Майком Тернером та очільниками розвідувальних агенцій США.
Майк Тернер, конгресмен: Директоре Бернс, досі є люди, які вважають, що ця війна, ця агресія Росії, їхнє вторгнення в Україну – це сталося, тому що Росія хотіла перешкодити Україні вступити в НАТО. Чи можливо тому, що Росія намагається протистояти НАТО в Україні. Але ж цей збройний конфлікт – це значно більше, ніж це. Чи не так?
Допоможіть нам зрозуміти цей конфлікт, ви були послом США в Росії, ви добре знаєте Путіна, ви маєте доступ до розвідувальної інформації, ви активно працюєте з Україною та Адміністрацією президента США в цьому питанні. Про що ця війна? Чого Путін шукає в Україні?
Вільям Бернс, директор ЦРУ: Чого Володимир Путін прагнув і що спонукало його розпочати своє жорстоке та неспровоковане вторгнення близько 2 років тому – це його фіксація на тому, щоб підпорядкувати собі Україну та контролювати її вибір. Це значно ширше, ніж питання НАТО.
Я думаю, що Путін вважає (і я чув, як він говорив це багато разів в минулому), що Україна не є справжньою країною, вона слабка та розділена. А що зробили українці, вони продемонстрували, що вони – реальна країна, яка дає реальну відсіч.
І тому, я думаю, сьогодні дуже багато поставлено на карту. У додатковій допомозі, яку розглядає Конгрес, на карту поставлено багато не лише для українців і європейської безпеки, але й для наших довгострокових інтересів у всьому світі, включно з Індо-Тихоокеанським регіоном.
Майк Тернер, конгресмен: Директор Бернс, чи хочуть українці бути частиною Росії?
Вільям Бернс, директор ЦРУ: Переважна більшість українців, особливо під впливом жорстокого вторгнення Путіна, хочуть бути частиною суверенної незалежної України. Ось чому вони воюють з такою хоробрістю та доблестю за нашої підтримки, яка залишається неймовірно важливою для їхнього успіху.
Майк Тернер, конгресмен: Якби в Україні була підтримка Росії, хіба ми б не побачили під час цього конфлікту якісь повстання, невдоволення людей, які виступають за справу Росії? Але ми такого в Україні не бачимо. Чи не так?
Вільям Бернс, директор ЦРУ: Ні. Те, що ви бачите — це неймовірна хоробрість і відвага, як я вже казав раніше. Українці продемонстрували свою відданість суверенній, незалежній демократичній Україні.
Майк Тернер, конгресмен: А на тих територіях, які Росія захопила в України, чи там є мир? Чи там безпечно людям жити? Як Росія ставиться до українців після присвоєння собі території?
Вільям Бернс, директор ЦРУ: Вони ставляться до них як до громадян другого сорту, піддаючи значним репресіям. Дозвольте додати, це так само, як вони ставляться до власних громадян.
Майк Тернер, конгресмен: Директоре Бернс, розкажіть нам про воєнні злочини, які вчинялися проти українського народу.
Вільям Бернс, директор ЦРУ: Я вважаю, що одним із найжорстокіших злочинів було незаконне перевезення та викрадення українських дітей. Думаю, це те, що вражає серця кожного з нас.
Майк Тернер, конгресмен: Якби ця війна була проти НАТО, директоре Бернс, чи викрадав би Путін дітей в Україні?
Вільям Бернс, директор ЦРУ: Ні, як я вже сказав, я не думаю, що це стосується лише НАТО. Йдеться про ширшу фіксацію Путіна щодо підкорення України.
Майк Тернер, конгресмен: Директорко Гейнс, як ви оцінюєте дані розвідки, у чому полягає цей конфлікт?
Евріл Гейнс, директорка Національної розвідки США: Я думаю, що директор ЦРУ Бернс добре сказав. … Однією з дуже послідовних речей, про які говорить і у що вірить Путін, є те, що найбільшою трагедією ХХ століття є розпад Радянського Союзу. Він вважає, що вони зазнали великих втрат у цьому контексті. Я думаю, він не хоче бути лідером, який ще більше втрачає вплив на ті держави, які були частиною Радянського Союзу, і фактично хоче повернути його колишню славу.
Іншим аспектом цього, який стоїть за важливістю нашої подальшої підтримки України в її надзвичайно сміливих діях у протистоянні Росії, є те, що Китай також спостерігає за тим, що тут відбувається.
Я думаю, що це один із тих сценаріїв, коли Китай дивиться, на що ми здатні (а ми вже перевищили їхні очікування щодо об’єднання з Європою та фактичної протидії Росії в цьому сценарії), але якщо вони побачать, що рішучість послаблена і нашу нездатність підтримувати допомогу, то це стане уроком, який вони засвоять на майбутнє для своїх власних наполегливих зусиль у своєму регіоні.
Майк Тернер, конгресмен: Якби завтра Україна, НАТО чи Сполучені Штати сказали “ні НАТО для України”, чи війна б закінчилася?
Евріл Гейнс, директорка Національної розвідки США: Ні.
Як повідомляв Голос Америки, під час цих слухань у Палаті представників США директор ЦРУ Вільям Бернс окреслив потенційні сценарії розвитку війни в Україні до кінця цього року. За його словами, якщо Україна не отримає допомоги від США, вже через рік в Путін диктуватиме їй умови щодо припинення війни.
Президент РФ “не зацікавлений у компромісах, його цікавлять переговори, де він може диктувати умови. Без додаткової допомоги, я думаю, це майбутнє, з яким українці можуть зіткнутися через рік”, – сказав Бернс.
Якщо Конгрес зможе ухвалити допомогу Україні, каже директор ЦРУ, до кінця року ЗСУ на полі бою зможуть підготувати Київ до переговорів з Росією на українських умовах, з позиції сили.
“З допомогою додаткової допомоги можна підірвати зарозумілість Путіна і його впевненість, що час ніби на його боці, і поставити Україну в таке положення, де вона могла б вести переговори про результат з позиції відносної сили, результат, де Путін буде переможений, Україна залишиться суверенною незалежною державою, яку підтримують західні інституції, яка матиме час та безпеку на відновлення. Тоді як Росія повинна буде жити з довгостроковими наслідками безглуздого та жорстокого вторгнення Путіна в Україну”, – додав директор ЦРУ Вільям Бернс.
Законопроєкт, що передбачає допомогу Україні, Ізраїлю та партнерам Тихоокеанського регіону був підтриманий у Сенаті США 13 лютого цього року. Пакет включає загальне фінансування обсягом 95,34 млрд доларів. Приблизно 60$ млрд з цієї допомоги передбачено для України. Далі цю пропозицію має затвердити Палата представників. Як заявляють у Білому домі, спікер більшості республіканців у палаті представників Майк Джонсон відмовляється виносити цей законопроект на розгляд.
Сам Джонсон в інтерв’ю Голосу Америки заявляв, що він не поставить на голосування це питання раніше, ніж конгресмени домовляться про бюджет, тобто, згідно з очікуваннями, це станеться після 22-го березня.

Напишіть відгук