CNN: Україна спростовує російські заяви про вбивство українських військових вакуумною бомбою | NLight DC++
CNN: Україна спростовує російські заяви про вбивство українських військових вакуумною бомбою | NLight DC++

CNN: Україна спростовує російські заяви про вбивство українських військових вакуумною бомбою

Телеканал CNN повідомив, що Україна “швидко спростувала” російські заяви про те, що Росія вбила велику кількість українських військових так званою вакуумною бомбою. Американський новинний телеканал CNN отримав коментар від української розвідки, де російські заяви названі “абсолютною нісенітницею”.
Російські ЗМІ повідомили, що заступник начальника Генштабу ЗС РФ під час наради доповів міністру оборони РФ Сергію Шойгу про те, що російські військові скинули бомбу вагою 1,5 тонни унаслідок чого нібито загинуло 300 осіб.
Як зауважує CNN, генерал-полковник Олексій Кім не вказав, де було завдано удару, але сказав, що це був «пункт дислокації націоналістичного формування «Кракен», як у Росії називають спецпідрозділ ГУ розвідки Міноборони України.
Натомість речник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов заявив CNN, що ці заяви є “абсолютною нісенітницею і пропагандою”. Так само він назвав неправдивою російську інформацію про вбивство 1500 українських військових вчора в Курській і Бєлгородській областях.Вакуумна чи термобарична зброя спричиняє руйнування вибуховою хвилею, а також вакуумом, що виникає в результаті всмоктування паливно-повітряною сумішшю кисню для підтримки детонації. Вибух такої бомби відбувається при вищій температурі, ніж звичайної бомби. Як пояснюють американські військові експерти сили такого вибуху достатньо, щоб обвалити будівлі та розірвати органи. Згідно з даними Центру контролю над озброєннями та нерозповсюдження, стіни чи навіть печери не забезпечують захисту.
Як повідомляв Голос Америки на початку широкомасштабного російського вторгнення, у березні 2022 року, США та Велика Британія заявляли про розміщення Росією вакуумних бомб в Україні.
У червні 2022 року президент Фінляндії Саулі Ніїністе заявив, що Росія почала застосовувати зброю масового знищення – термобаричні бомби,
Підлеглі Шойгу також доповіли йому під час наради, що розвідувально-ударними системами Росії були знищені три американських комплекси Patriot, реактивна система залпового вогню Vampire, артилерійські системи та склади пального та боєприпасів, пише CNN.На початку тижня депутат Держдуми Росії від окупованого Росією Криму Михайло Шеремет заявив державному інформаційному агентству “РИА Новости”, що в Донецькій області російські війська обстріляли два ЗРК Patriot та вбили при цьому кількох американських військовослужбовців.Але представник Пентагону спростував цю заяву, сказавши, що росіяни не могли вбити американських військових, бо їх немає в Україні.
«Я можу підтвердити, що немає поранених із США, тому що у нас немає військовослужбовців США, які брали участь у бою», – цитує часопис Newsweek відповідь американського урядовця на своє запитання.

Напишіть відгук