Китай неправдиво заперечує, що TikTok несе загрозу безпеці країн та користувачів | NLight DC++
Китай неправдиво заперечує, що TikTok несе загрозу безпеці країн та користувачів | NLight DC++

Китай неправдиво заперечує, що TikTok несе загрозу безпеці країн та користувачів

13 березня Палата представників США переважною більшістю голосів ухвалила двопартійний законопроект, який дає ByteDance, китайській материнській компанії TikTok, шість місяців на продаж додатку TikTok некитайському власнику. Невиконання цього закону призведе до заборони TikTok в магазинних додатках і у вебхостингових сервісах у США.
Законодавці США стверджують, що ByteDance може використовувати додаток для збору даних про американців і передавати їх уряду Китаю. Алгоритми програми також здатні впливати на громадську думку у Сполучених Штатах, де платформа має близько 170 мільйонів користувачів.

Компанія ByteDance, яка витратила близько 21,3 мільйона доларів на федеральне лобіювання, намагаючись вплинути на ухвалення рішень у Вашингтоні, заперечує будь-який зв’язок із китайським урядом і, ймовірно, позиватиметься до суду проти законопроекту, мовляв, він порушує першу поправку до Конституції США (свобода слова). Наразі невідомо, чи підтримає Сенат цей законопроект, оскільки у нього є як прихильники, так і опоненти, які занепокоєні, що заборона додатку може розглядатися як акт цензури, повідомляє видання The Wall Street Journal.

“Цей законопроект стосується не цензури, а зворотного боку цензури, тобто пропаганди та іноземної пропаганди, які наставляють американців один проти одного”, — сказав співавтор законопроекту Майк Галлагер, республіканець від штату Вісконсин.
Пекін критикує законопроект і звинувачує США в нечесній конкуренції, підриві роботи бізнесу та “саботуванні економічного та торгового порядку у світі”.
Китай заборонив, заблокував або обмежив доступ до більшості веб-пошукових систем, соціальних мереж і потокових платформ, мобільних додатків, постачальників послуг електронної пошти та новин, що належать американським компаніям.
У коментарі CNN 13 березня речник МЗС Китаю Ван Веньбінь сказав:
“За останні роки, хоча США ніколи не знайшли жодних доказів того, що TikTok становить загрозу національній безпеці США, вони ніколи не припиняли переслідувати TikTok”.
Це неправда.
Є багато доказів, які прямо спростовують заперечення ByteDance та китайського уряду, що TikTok може впливати на громадську думку США та спонукати американців до дій.
Наприклад, нещодавно ByteDance намагалася зупинити законопроект США, запропонувавши мільйонам американських користувачів TikTok зателефонувати в офіси своїх конгресменів та висловити протест проти потенційної заборони додатку. Чимало американців так і зробили, телефонні дзвінки переповнювали лінії зв’язку законодавців, повідомляє CyberNews.
“Грубий трюк TikTok довів нашу точку зору”, — сказала Ешлі Хінсон, конгресвумен-республіканка від штату Айова під час дебатів 13 березня. “А якщо в день виборів TikTok надішле сповіщення, що наші вибори скасовано?” – каже конгресвумен.

Докази, які “ніколи не знаходили у США”, як стверджує міністерство закордонних справ Китаю, включають наступне:
У червні 2019 року аналітична компанія Mandiant Threat Intelligence повідомила, що Китайська Народна Республіка створила мережу з сотень неавтентичних багатомовних акаунтів у соціальних мережах, зокрема в TikTok, і намагалася “фізично мобілізувати протестувальників у США”.
У рамках цієї кампанії у новинній стрічці американців на TikTok та інших платформах створювали та поширювали короткі відеоролики, які дискредитують китайських дисидентів і офіційних осіб у США. Як повідомили у Mandiant, у багатьох цих відеоматеріалах містилася контактна інформація та домашні адреси дискредитованих осіб.
У 2021 році КНР спонсорувала кампанію, націлену на американців азійського походження, опублікувавши тисячі публікацій із закликом вийти на протест 24 квітня в Нью-Йорку проти нібито збору даних про людей азійського походження у США. Дописи, на яких зображена велика рука, що розбиває “білих”, закликали американців азійського походження “давати відсіч”. Пізніше Mendiant повідомив, що протест був “успішним”, і інші групи меншин приєдналися до американців азійського походження.
У 2022 році, після того, як США оголосили дипломатичний бойкот Зимовим Олімпійським іграм у Пекіні, КНР найняла американську PR-компанію, щоб непомітно завербувати впливових осіб у соціальних мережах TikTok та інших для посилення позитивного іміджу Китаю, зокрема, шляхом поширення дезінформації. Про це повідомило державне агентство США з кібербезпеки CISA у своєму бюлетені “Тактика дезінформації”.
TikTok був запущений у 2016 році. На той час уряд Китаю вже посилював свою дезінформацію на різних платформах соцмереж, пишуть у спільному дослідженні дослідники з Гарвардського університету, Стенфордського університету та Каліфорнійського університету в Сан-Дієго.
У дослідженні йдеться, що КНР найняла щонайменше два мільйони людей для поширення своєї дезінформації. Згідно з дослідженням, ця група, відома як “Партія 50 центів”, щороку у соціальних мережах створювала близько 448 мільйонів публікацій, сфабрикованих китайським урядом.

Оголошення компанії ByteDance у січні про те, що вона запускає власну модель генеративного штучного інтелекту під назвою LEGO, лише посилило занепокоєння щодо потенціалу TikTok. Модель, вбудована в додаток TikTok, “демонструє точну ідентифікацію та локалізацію конкретних регіонів на зображеннях або моментах у відео”, повідомляє CyberNews.
Проте найбільш кричущі дані, які пов’язують ByteDance з урядом КНР, містяться у звіті розвідки спеціального комітету Сенату Австралії, що був опублікований у березні 2023 року, щодо іноземного втручання через соціальні мережі.
У звіті під заголовком “TikTok, ByteDance та їхні зв’язки з Комуністичною партією Китаю” описуються докази, що материнська компанія ByteDance та її додаток TikTok походять від уряду Китаю, і що китайський уряд контролює їх обох.
“Наше дослідження поза будь-яким правдоподібним сумнівом підтверджує, що ByteDance є власником TikTok, ByteDance є китайською компанією, і ByteDance є суб’єктом під впливом, керівництвом та фактичним контролем, якому Комуністична партія Китаю зараз підпорядковує всі технологічні компанії КНР”.
“…державні агентства Комуністичної партії Китаю та і КНР розширили свої зв’язки з ByteDance настільки, що компанію більше не можна коректно описати як приватне підприємство”.
“Ці висновки ґрунтуються на раніше не досліджених джерелах і суперечать багатьом публічним заявам TikTok. На нашу думку, найбільш важливі висновки стосуються того, як можливості TikTok можуть бути інтегровані з тим, що лідер Китаю Сі Цзіньпін описує як механізми зовнішнього курсу партії”.
П’ятнадцять країн і Європейський Союз частково або повністю заборонили TikTok, назвавши додаток загрозою національній безпеці їхніх країн.
19 лютого Європейський Союз розпочав розслідування, чи ByteDance і TikTok порушують правила контенту, зокрема, щодо націлювання на неповнолітніх за допомогою алгоритмів, які “можуть стимулювати залежність та ефект кролячої нори”.

Напишіть відгук