Колишнього президента Бразилії Жаїра Болсонару звинуватили у ймовірній фальсифікації даних про вакцинацію проти COVID-19 | NLight DC++
Колишнього президента Бразилії Жаїра Болсонару звинуватили у ймовірній фальсифікації даних про вакцинацію проти COVID-19 | NLight DC++

Колишнього президента Бразилії Жаїра Болсонару звинуватили у ймовірній фальсифікації даних про вакцинацію проти COVID-19

Колишнього президента Бразилії Жаїра Болсонару, у вівторок, 19 березня, офіційно звинуватили у тому, що він нібито фальсифікував дані про вакцинацію проти COVID-19, що стало першим обвинувальним актом для ворожого лідера ультраправих, з великою кількістю звинувачень.
У обвинувальному акті федеральної поліції, оприлюдненому Верховним судом, стверджувалося, що Болсонару та ще 16 осіб внесли неправдиву інформацію в базу даних охорони громадського здоров’я, щоб створити враження, ніби тодішній президент, його 12-річна донька та кілька інших осіб із його оточення отримали вакцину від COVID-19.
Поліцейський детектив Фабіо Альварес Шор, який підписав обвинувальний акт, зазначив у своєму звіті, що Болсонару та його помічники змінили записи про вакцинацію, щоб “видати відповідні сертифікати [про вакцинацію] та використовувати їх для того, щоб оминути тодішні карантинні обмеження”.
“Слідство виявило кілька фальшивих вставок у період з листопада 2021 року по грудень 2022 року, а також багато дій з використанням підроблених документів”, – сказав Шор.
Детектив заявив в обвинувальному акті, що помічник Болсонару Мауру Сід сказав слідчим, що колишній президент попросив його ввести в систему неправдиві дані в систему для себе і своєї дочки-підлітка.
Під час пандемії Болсонару був одним із небагатьох світових лідерів, які виступали проти вакцини, відкрито нехтуючи карантинними обмеженнями та заохочуючи інших бразильців брати з нього приклад.
Його адміністрація проігнорувала кілька пропозицій фармацевтичної компанії Pfizer продати Бразилії десятки мільйонів доз у 2020 році, і він відкрито розкритикував крок губернатора штату Сан-Паулу щодо закупівлі вакцин у китайської компанії Sinovac, коли інших доз не було.
Генеральна прокуратура Бразилії матиме остаточне слово щодо того, чи використовувати обвинувальний акт для висунення звинувачення проти Болсонару у Верховному суді. Справа пов’язана з одним з декількох розслідувань, спрямованих проти Болсонару, який керував країною у період з 2019 по 2022 рік.
Адвокат Болсонару Фабіо Вайнгартен назвав обвинувальний акт свого клієнта “абсурдним” і сказав, що не мав до нього доступу.
“Коли він був президентом, його повністю звільнили від показу будь-яких сертифікатів під час його поїздок. Це політичне переслідування та спроба позбутися величезного політичного капіталу, який тільки виріс”, — сказав Вайнгартен.
Під час допиту в травні 2023 року колишній президент заперечував будь-які правопорушення.

Протестувальники, прихильники колишнього президента Бразилії Жаїра Болсонару штурмують будівлю Національного конгресу в Бразиліа, Бразилія, неділя, 8 січня 2023 р. (ФОТО: AP Photo/Eraldo Peres)

Поліція звинувачує Болсонару та його помічників у підробці бази даних міністерства охорони здоров’я незадовго до його поїздки до Сполучених Штатів у грудні 2022 року, через два місяці після того, як він програв президентські перегони Луїсу Ігнасіо Лула да Сілві.
Болсонару потрібен був сертифікат про вакцинацію, щоб в’їхати до США, де він залишався протягом останніх днів свого терміну і перших місяців терміну Лули.
Якщо 68-річного політика визнають винним у фальсифікації даних про здоров’я, він може провести за ґратами від двох до 12 років, вважає юридичний аналітик Зілан Коста. За його словами, максимальний термін позбавлення волі за звинуваченням у злочинному обʼєднанні становить чотири роки.
“У цій справі Болсонару сперечатиметься про те, чи дійсно він вставив дані, чи дозволив іншим це зробити, чи ні. І це дуже просто: або у вас є докази, або їх немає. Це дуже серйозний злочин із дуже суворим вироком для засуджених”, – сказав Коста Associated Press.
Шор також сказав, що чекає інформації від Міністерства юстиції США, щоб “уточнити, чи справді ті, хто перебуває під слідством, використовували фальшиві сертифікати про вакцинацію після прибуття та перебування на території США”.
Якщо так, то Болсонару можуть висунути нові звинувачення, написав Шор, не уточнюючи, в якій країні.
Обвинувачення проливає нове світло на розслідування комітету Сенату Бразилії, яке завершилося в жовтні 2021 року, рекомендацією висунути дев’ять кримінальних звинувачень проти Болсонару, стверджуючи, що він погано керував пандемією. Тоді генеральний прокурор Аугусто Арас, якого вважали союзником Болсонару, відмовився продовжувати справу.
Бразильські ЗМІ повідомили, що наступник Араса, Пауло Гонет, мав зустрітися з законодавцями пізніше вівторка, щоб обговорити можливість висунення звинувачень.
Болсонару зберігає непохитну відданість серед своїх виборців, про що свідчить хвиля підтримки минулого місяця, коли приблизно 185 000 людей заповнили головний бульвар Сан-Паулу, щоб засудити те, що вони — і колишній президент — характеризують як політичне переслідування.
Звинувачення не відверне його прихильників і лише підтвердить підозри його недоброзичливців, сказав Карлос Мелу, професор політології в Університеті Інспер у Сан-Паулу.
Вищий виборчий суд Бразилії вже постановив, що Болсонару не має права балотуватися на посаду до 2030 року на тій підставі, що він зловживав своєю владою під час кампанії 2022 року.
Інші розслідування включають одне, яке має на меті визначити, чи намагався Болсонару непомітно провезти до Бразилії два набори дорогих діамантових прикрас і запобігти їх включенню в публічну колекцію президента. Інша пов’язана з його ймовірною причетністю до повстання 8 січня 2023 року в столиці Бразиліа, незабаром після того, як Лула прийшов до влади. Повстання нагадувало бунт на Капітолії США у Вашингтоні за два роки перед тим. Болсонару заперечує правопорушення в обох випадках.

Напишіть відгук