На окупованих територіях України під репресії може потрапити кожен, кого Росія підозрює у нелояльності – звіт ООН | NLight DC++
На окупованих територіях України під репресії може потрапити кожен, кого Росія підозрює у нелояльності – звіт ООН | NLight DC++

На окупованих територіях України під репресії може потрапити кожен, кого Росія підозрює у нелояльності – звіт ООН

За допомогою масових порушень міжнародного гуманітарного права та порушення прав людини російська влада намагається посилити свій контроль над українськими громадянами, які залишились на окупованих територіях, мовиться у звіті Управління ООН з прав людини, опублікованому у середу, 20-го березня.
Окупаційна влада створила задушливу атмосферу страху, переслідуючи всіх, кого вона підозрює у нелояльності до себе, зазначається у звіті, заснованому на більш ніж 2300 інтерв’ю з жертвами та свідками.
«Російські збройні сили спочатку націлювалися на осіб, які вважалися такими, що становлять загрозу безпеці, але з часом сітку було розкинуто ширше, щоб охопити будь-яку особу, яка вважалася противником окупації», – мовиться у звіті.
У звіті, який описує стан справ на територіях, які потрапили в окупацію внаслідок широкомасштабного російського вторгнення у 2022-му році, мовиться, що російські збройні сили “діяли із загальною безкарністю, вчиняли масові порушення, включаючи свавільне затримання цивільних осіб, яке часто супроводжувалося тортурами та жорстоким поводженням, що в деяких випадках дорівнює насильницьким зникненням”.
Звіт ООН детально описує заходи, завдяки яким Росія намагається демонтувати українську систему управління і замінити її на російську, а також нав’язати російську мову, громадянство, свої закони і судову систему на окупованих територіях.
Окремо у звіті зазначається, що Росія докладає цілеспрямованих зусиль, щоб придушити українську ідентичність серед дітей, замінивши навчальну програму в школах на російську, в якій вона намагається «виправдати» вторгнення Москви.
Верховний комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк заявив у релізі, пов’язаному зі звітом, що «дії Російської Федерації» призвели до «глибоких і довготривалих наслідків для українського суспільства в цілому».
У звіті також мовиться, що людей на окупованій території змушували отримувати російські паспорти, а ті, хто відмовлявся, зазнавали суворіших обмежень на свободу пересування, їм поступово відмовляли у працевлаштуванні в державному секторі, а також у доступі до медичної допомоги та соціального забезпечення.
Минулого тижня експерти з прав людини Незалежної комісії ООН, заявили, що зібрали нові докази “нещадних і жорстоких” катувань українських військовополонених їхніми російськими тюремниками, заявивши, що така практика може бути прирівняна до воєнних злочинів.
Як повідомляв Голос Америки, Комісія з розслідування ситуації в Україні заявила, що порушення прав людини були широко поширеними після того, як президент Росії Володимир Путін почав повномасштабне військове вторгнення до країни понад два роки тому.

Напишіть відгук