Угруповання «Ісламська держава» взяло на себе відповідальність за напад на концертний зал у Підмосков’ї | NLight DC++
Угруповання «Ісламська держава» взяло на себе відповідальність за напад на концертний зал у Підмосков’ї | NLight DC++

Угруповання «Ісламська держава» взяло на себе відповідальність за напад на концертний зал у Підмосков’ї

Відповідальність за п’ятничну стрілянину у великому концертному залі в Підмосков’ї, де загинуло понад 60 людей, взяло на себе угруповання «Ісламська держава».У заяві в Telegram-каналі угруповання, опублікованій її інформаційним агентством Aamaq, група заявила, що напала на велике зібрання християн у Красногорську на околиці Москви, убивши та поранивши сотні людей.
Російські ЗМІ посилаючись на очевидців, повідомляють, що у п’ятницю кілька озброєних людей у камуфляжі відкрили стрілянину у Crocus City Hall, зал на 6200 місць на західній околиці Москви, убивши понад 60 людей, поранивши понад 100, а також підпаливши зал.
На відео, опублікованому в соцмережах, видно, як люди кидаються до виходу, коли лунає стрілянина. На інших відео видно, як чоловіки з гвинтівками пересуваються майданчиком і стріляють у людей в упор.
Нападники також кинули вибухівку, спричинивши велику пожежу в комплексі.
Федеральній службі безпеки Росії повідомили, що загинуло понад 60 осіб, а органи охорони здоров’я оприлюднили список із 145 постраждалих, 115 із них госпіталізовані.
США попередили про екстремістів
Раніше цього місяця Сполучені Штати зібрали розвідувальні дані про запланований терористичний акт у Москві, який потенційно був спрямований проти великих зібрань.
Уряд США «поділився цією інформацією з російською владою відповідно до своєї давньої політики «обов’язку попереджати»», – заявила в п’ятницю ввечері речник Ради національної безпеки Адрієнн Вотсон.
На початку березня посольство США також попередило, що «екстремісти» мають плани нападу на Москву. Ці попередження повторили інші західні посольства, і вони прозвучали через кілька годин після того, як російське агентство безпеки заявило, що запобігло нападу, який угруповання «Ісламська держава» готувало на московську синагогу.
New York Times повідомила в п’ятницю, що розвідка США визначила, що йдеться про Ісламську державу-Хорасан, відому як ІДІЛ-К, гілка групи, що базується в Афганістані. Члени ІДІЛ активно діяли в Росії, заявив виданню один американський чиновник.
Мер Москви скасував зібрання
Напад у п’ятницю стався лише через кілька днів після того, як президент Росії Володимир Путін був переобраний на посаді президента Росії, виборах, які не були визнані чесними, чи вільними через відсутність реальної опозиції, залякування чи ув’язнення більшості потенційних опонентів.
У Кремлі заявили, що Путіну повідомили про атаку через кілька хвилин після її початку.
“Президент постійно отримує інформацію про те, що відбувається і про заходи, які вживаються через усі відповідні служби. Глава держави дав усі необхідні доручення”, – сказав прессекретар Кремля Дмитро Пєсков.

Напишіть відгук