“Спікер намагається знайти виправдання” щодо законопроєкту про допомогу Україні – речниця Білого дому | NLight DC++
“Спікер намагається знайти виправдання” щодо законопроєкту про допомогу Україні – речниця Білого дому | NLight DC++

“Спікер намагається знайти виправдання” щодо законопроєкту про допомогу Україні – речниця Білого дому

Речниця Білого дому Карін Жан-П’єр відреагувала на заяви спікера Палати представників США Майкла Джонсона про можливе розділення законопроєкту про допомогу Україні на гуманітарну та оборонну допомогу.
За словами Жан-П’єр, пріоритетом адміністрації Байдена залишається версія законопроєкту, що вже пройшла голосування у Сенаті, отримавши більшість голосів від обох партій.
Намагання розділити цей пакет вона назвала спробами спікера “знайти виправдання”.
“Те, що ми зараз спостерігаємо, це намагання спікера знайти виправдання, яке не є обґрунтованим або потрібним. Бо ми чудово знаємо, якщо він винесе цей пакет на голосування, то він пройде”, – заявила речниця Білого дому Карін Жан-П’єр під час брифінгу в понеділок, 25-го березня.
“70 голосів – “за”, 29 – “проти” в Сенаті (результат голосування за пакет допомоги в Сенаті ред.), – це переважна двопартійна більшість. І ми знаємо від республіканців у Палаті представників та більшості демократів, що якби цей пакет винесли на розгляд в Палаті, то він отримав би підтримку. І це факт. Ми бачимо цю ситуацію саме так. І ми продовжимо закликати спікера Джонсона винести цей законопроєкт на розгляд”, – наголосила речниця Білого дому.
Щодо ймовірних термінів погодження цього законопроєкту, Карін Жан-П’єр нагадала, що про необхідність винести цей пакет на голосування якомога швидше Конгрес та Білий Дім домовлялись іще на початку року.
“Я не можу говорити про зобов’язання спікера, але я можу говорити про домовленості, досягнуті під час зустрічі “великої четвірки” (лідери демократів та республіканців у Палаті представників та Сенаті – ред.) з президентом на початку цього року. Тоді було розуміння того, що нам потрібно рухатися вперед, щоб надати допомогу Україні, щоб погодити цей пакет допомоги. Таким було порозуміння між ними, вони погоджувалися з президентом та віце-президенткою. Я не можу говорити про їхні дедлайни. Але особисто ми (Білий Дім – ред.) хочемо, щоб це сталося негайно. Ми офіційно зробили цей запит іще в жовтні минулого року”, – зазначила речниця.
Також вона наголосила, що саме нинішня бездіяльність Конгресу заохочує Кремль до агресивніших атак на Україну. Критична необхідність погодити допомогу зростає із кожним днем, наголосила Жан-П’єр.
“Існує потреба. Ми бачимо, що нині відбувається в Україні. Вони втрачають позиції на полі бою, і частково причина, чому Росія стала діяти агресивніше, це через бездіяльність Конгресу. Це те, що ми бачимо. І саме це нещодавно директор ЦРУ сказав “великій четвірці” прямо тут, у Білому домі. Тому їм потрібно рухатись вперед. Йдеться про нашу національну безпеку, коли ми говоримо про допомогу Україні”, – підсумувала Карін Жан-П’єр.
В останній тиждень перед перервою у роботі Конгресу спікер Палати Представників Майк Джонсон заявив, що до розгляду пакета допомоги законодавці перейдуть “без зволікань”, одразу як повернуться до роботи.
Голова Комітету міжнародних відносин Палати представників конгресмен-республіканець Майкл Маккол напередодні висловив переконання, що спікер винесе на голосування законопроєкт щодо допомоги Україні після Великодня.
Дивіться також: Конгрес йде на перерву, не ухваливши допомогу Україні

Напишіть відгук