Потенційна війна НАТО з Росією: британці зізнаються у неготовності, фіни готові боронитися, шведи попереджають народ | NLight DC++
Потенційна війна НАТО з Росією: британці зізнаються у неготовності, фіни готові боронитися, шведи попереджають народ | NLight DC++

Потенційна війна НАТО з Росією: британці зізнаються у неготовності, фіни готові боронитися, шведи попереджають народ

У різних країнах НАТО рапортують про стан готовності до потенційної війни з Росією, що вже понад 10 років здійснює агресивні дії проти України та постійно озвучує пропагандистські тези щодо протистояння із трансатлантичним альянсом.
Британія: “Не змогли б воювати з Росією довше двох місяців”
Британські військові “не могли б воювати з Росією довше двох місяців”. Таку обмежену спроможність країни визнав заступник начальника Генштабу, генерал-лейтенант Роб Магован зі Збройних Сил Британії.
Магован вважає, що у них відсутні ресурси, якими б він хотів володіти під час майбутніх воєн, цитує військового високопосадовця британське видання The Telegraph.
Його міркування прозвучали після того, як міністр оборони Британії Грант Шаппс сказав членам парламенту, що лобіював виділення більше коштів на оборону в останньому бюджеті, але не досяг результату.
Марк Франсуа, колишній міністр збройних сил країни також припускав, що Британія “не змогла б битися з Путіним більше, ніж пару місяців”, через брак боєприпасів і резервів обладнання, пише The Telegraph.
Шаппс на цю тему додав, що будь-який подібний конфлікт буде вестися разом із союзниками по НАТО, і разом вони “можуть перевершити Росію”, але не Британія наодинці.
“Сполучене Королівство не готове до війни з Росією самостійно, але важливо розуміти, що оскільки ми – в НАТО і існує стаття 5, то ми ніколи не опинимося в такій ситуації”, – наголосив Шаппс.
Заяви пролунали після того, як оборонний комітет Палати громад виявив, що “все більше перенапружені” Збройні сили Британії не готові до війни з Росією.
Готовності до бойових дій можна досягнути за умови термінових реформ, подолання кризи найму у військовій сфері, а також значного збільшення запасів зброї та боєприпасів у Британії, пишуть британські ЗМІ.
“Всі шведи повинні готуватися до війни”
“У Швеції може бути війна”, – попередив цього року своє суспільство і міністр цивільної оборони країни Карл-Оскара Болін.
Головнокомандувач країни генерал Мікаель Біден “пішов далі, заявивши, що всі шведи повинні готуватися до війни”, пише британський Королівський інститут об’єднаних служб (RUSI). Шведське агентство з питань цивільного захисту протягом багатьох років публікує брошуру для своїх громадян під назвою “Якщо настане криза чи війна”.
Міністр Болін у своєму зверненні до народу про потенційну війну з Росією навів приклад українського народу та сказав: “Російські наступальні війська зіткнулися з єдиною силою всього українського суспільства”. Українці, каже він, зустріли війну об’єднаним і повним опором.
82% фінів готові брати участь в обороні країни
Фінляндія вже десятиліттями залучає своїх громадян до ініціатив у сфері національної безпеки, свідчить Financial Times. Країна, як констатує видання, виховала національну волю до захисту у більшості своїх громадян.
Згідно з щорічним опитуванням міноборони Фінляндії, 82% жителів країни заявили, що вони були б “готові брати участь” в оборонних заходах.
Командир у відставці Юхані Каскеала розповів журналістам газети: “Ми проводимо багато тренінгів та навчання, щоб усе суспільство могло залучитися до захисту країни”. Так, дітей навчають оцінювати точність інформації в школі, а дорослі можуть приєднатися до безплатних курсів з навичок дій у надзвичайних ситуаціях. Лідери з усіх секторів, включаючи політику, бізнес, уряд та громадянське суспільство, відвідують престижний курс національної оборони, пише FT.
Готуючись до війни: нове законодавство у Польщі
Серед інших прикладів підготовки країн НАТО до потенційної війни – Польща готує новий закон про самооборону, в якому передбачені заходи для підготовки як військових, так і, наприклад, школярів країни.
З огляду на війну Росії в сусідній Україні, уряд Польщі підготував нове законодавство для посилення спроможності країни до самозахисту, включаючи збільшення фінансування курсів з надання першої допомоги, покращення систем оповіщення населення та відкриття більше притулків на випадок надзвичайних ситуацій.
Міністри оборони та внутрішніх справ Польщі заявили, що законопроект був викликаний війною, яку Росія веде проти України, цитує посадовців інформаційна агенція АР.
Закон буде поданий на розгляд парламенту, ймовірно, у травні цього року, після консультацій із громадськістю та місцевою владою.
Естонія вже захистила ліси та угіддя “зубами дракона
В Естонії на багатьох лісових ділянках та на приватних угіддях вже встановлено “зуби дракона” та бетонні блоки, і не тільки на кордоні з Росією, а на усіх потенційних шляхах її армії при можливому нападі.
Це продовження зусиль, які країни Балтії роблять разом для протистояння Росії, пояснили високопосадовці країни.
Ще у січні цього року, як повідомляв Голос Америки, міністри оборони Естонії, Латвії та Литви схвалили концепцію будівництва протимобільних оборонних споруд на кордонах з Росією та Білоруссю.
А прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас раніше заявила, що НАТО має від 3 до 5 років на підготовку до загрози з боку Росії.
НАТО: війна можлива будь-коли упродовж найближчих 20 років
Щодо НАТО загалом, то голова військового комітету національних лідерів альянсу Роб Бауер попереджав у січні цього року:
“Країни НАТО повинні бути у стані готовності до війни та очікувати несподіваного”.
Як повідомляв Голос Америки, Бауер вважає, що повномасштабна війна НАТО з Росією може статися “у будь-який час протягом наступних 20 років”.
Натомість генсек НАТО Єнс Столтенберг вважає, що “наразі немає негайної військової загрози для будь-якого члена НАТО”.
У НАТО цього року стартували військові навчання Steadfast Defender 24 – найбільші з часів закінчення Холодної війни. І – з огляду саме на ймовірність конфлікту з Росією.
До тренувань залучені усі 31 країна альянсу, а також – Швеція, яка на момент початку навчань була ще кандидат на вступ до НАТО.
Ніхто у Європі не готовий до війни – Зеленський
Натомість президент України Володимир Зеленський вважає, що жодна країна Європи не готова до війни з Росією ні інформаційно, ні психологічно.
Про це він заявив під час Мюнхенської безпекової конференції:
“Дай Бог, щоб не було нових нападів на вас з боку Росії. Я думаю, що в Європі немає сьогодні жодної країни, яка була б готова до вторгнення. Не тому, що ми сильніші, кращі. Ні, ми всі однакові. У нас були всі ці роки, а ваші країни їх не мали. І психологічно, і з погляду інформації ви не готували ваші народи”.

Напишіть відгук