МАГАТЕ у черговому звіті про ситуацію в Україні нагадує, що війна “продовжує загрожувати ядерній безпеці” | NLight DC++
МАГАТЕ у черговому звіті про ситуацію в Україні нагадує, що війна “продовжує загрожувати ядерній безпеці” | NLight DC++

МАГАТЕ у черговому звіті про ситуацію в Україні нагадує, що війна “продовжує загрожувати ядерній безпеці”

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) у четвер, 28 березня, оприлюднило черговий звіт щодо ситуації з ядерною безпекою в Україні, зокрема, на Запорізькій АЕС, яку захопили росіяни. У документі мовиться, що війна в Україні “продовжує загрожувати ядерній безпеці” країни.
“Вже понад два роки ядерна безпека та захист в Україні перебувають під постійною загрозою. Ми як і раніше сповнені рішучості робити все можливе, щоб мінімізувати ризик ядерної аварії, яка може завдати шкоди людям і навколишньому середовищу, не лише в Україні”, – заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі.

“Поки що нам вдалося стабілізувати ситуацію, але, як ми знову переконалися минулого тижня, ядерна безпека та захист в Україні залишаються надзвичайно вразливими. Ми не можемо дозволити собі послабити пильність у будь-який момент”, – додав він.
Що стосується ЗАЕС, яка є найбільшою в Європі атомною електростанцією, експерти МАГАТЕ повідомили про щоденні вибухи, які було чутно на різних відстанях від станції протягом останнього тижня. Деякі з них, ймовірно, від артилерійського вогню, інші – від стрілецької зброї. Також спрацював сигнал повітряної тривоги, що на декілька годин відклало запланований візит команди МАГАТЕ на сховище сухого відпрацьованого палива.
Попри труднощі, команда МАГАТЕ продовжувала здійснювати регулярні обходи станції минулого тижня, й загалом “під час огляду, проведеного минулого тижня, команда МАГАТЕ не помітила жодних проблем, пов’язаних з ядерною безпекою”.
Водночас у звіті зазначено, що “ЗАЕС досі не забезпечила своєчасний та належний доступ для експертів МАГАТЕ до всіх зон, важливих для ядерної безпеки та захисту, включаючи деякі частини турбінних залів, ізоляційні ворота водойми-охолоджувача ЗАЕС та відкритий розподільний пункт 330 кВ. на сусідній Запорізькій ТЕС”.
У МАГАТЕ також повідомили, що їм відомо про повідомлення у соцмережах щодо присутності військ і техніки в одному з турбінних залів ЗАЕС.
“Про наявність таких автомобілів у турбінних залах ЗАЕС гендиректор повідомляв у попередніх оновленнях”, – зазначено у звіті організації.
Як повідомляв Голос Америки, оглядачі на Заході закликають запровадити санкції проти російського “Росатома” за те, що російські енергетики допомагають тероризувати українських працівників ЗАЕС.
“Росатом” допомагає війську, і це надзвичайно, що проти них ще нема санкцій, бо вони дозволяли війську зберігати боєприпаси на території ЗАЕС, також є задокументовані повідомлення, що вони сприяють терористичному режиму і перетворили Запорізьку електростанцію на камеру терору для українських працівників станції”, – каже британська експертка Аура Сабадус в коментарі Голосу Америки.
Про затримання, допити, побиття і вбивства, з якими зіткнулись працівники окупованої Росією ЗАЕС з початку російського вторгнення, написав і журнал Atlantic.Так, заарештованого у кінці зміни працівника, “звинуватили у спілкуванні з українською владою, а слідчі били його та намагалися змусити дати неправдиві показання”, йдеться в статті.
Інші співробітники ЗАЕС розповіли, що в камерах, призначених для 4-6 осіб, утримували до 20 ув’язнених без будь-якої їжі, за винятком того, що могли передати родичі.
У звіті за 28 березня МАГАТЕ також згадало про втрату зовнішнього електроживлення науково-дослідного комплексу Харківського фізико-технічного інституту (ХФТІ), в якому до повномасштабного вторгнення Росії в Україну відбувалося виробництво радіоізотопів для медичного та промислового застосування. Зараз заклад працює на аварійних дизель-генераторах, однак експерти МАГАТЕ повідомили, що всі рівні радіації на місці залишаються в нормі.
У звіті згадано, що у листопаді 2022 року експертна місія МАГАТЕ виявила, що об’єкт був серйозно пошкоджений внаслідок обстрілу, але без будь-яких ознак радіологічного викиду.
“Через характер цього об’єкта, який було закрито з початку збройного конфлікту, наразі ми не очікуємо ситуації, яка може мати будь-які наслідки для громадської безпеки. Але зрозуміло, що залишати ядерну установку без зовнішнього живлення не є нормальним явищем, і це ще раз демонструє ризики цієї війни для ядерної безпеки. Ми будемо продовжувати стежити за ситуацією на об’єкті”, – цитує звіт генерального директора Рафаеля Гроссі.
МАГАТЕ також повідомило про дотримання ядерної безпеки на Хмельницькій, Рівненській та Південно-Українській АЕС, а також на Чорнобильському майданчику, попри “численні авіаційні нальоти за останній тиждень”.
У звіті також йдеться про те, що МАГАТЕ продовжило доставлення обладнання для підтримки ядерної безпеки, зокрема, портативного рентгенівського апарату для Рівненської АЕС, закупленого за кошти британського уряду.
“Це була 42-га поставка обладнання в Україну з початку конфлікту, загальна сума допомоги становить понад 9 мільйонів євро”, – зазначено у звіті.

Напишіть відгук