Світ вшановує пам’ять жертв російської окупації на другу річницю звільнення Бучі | NLight DC++
Світ вшановує пам’ять жертв російської окупації на другу річницю звільнення Бучі | NLight DC++

Світ вшановує пам’ять жертв російської окупації на другу річницю звільнення Бучі

Два роки тому, 31 березня, 2022 року, Збройні сили України звільнили місто Бучу, що поблизу Києва, від російських загарбників після понад місячної окупації. Після визволення, у місті було знайдено тіля містян, розстріляних росіянами просто на вулицях, масові поховання, викрито численні випадки тортур мирних мешканців.
Друга річниця звільнення Бучі викликала значну реакцію серед українських та світових лідерів та офіційних осіб.
Президент України Володимир Зеленський відвідав місто на річницю звільнення й віддав шану загиблим. На своїй сторінці у мережі Х Зеленський вказав на “глобальне значення” війни Росії проти України.
“У цієї війни – глобальне значення. Це війна за право на існування для нашої держави та водночас за право на життя для кожної людини. За гідність для нашого народу і для кожного народу, який прагне своєї долі. Це війна за те, щоб ніхто не смів ставати звіром по відношенню до інших”, – зазначив Зеленський.
“Щоб розпочинати такі агресії проти інших, Росія спочатку знищила в собі мораль та зробила насильство й ненависть своєю ідеологією. Такі системи не зупиняються просто так. Сила їх зупиняє. Єдність їх зупиняє. Рішучість та розуміння – що саме вони хочуть знищити”, – додав він.

Дружина президента Олена Зеленська так прокоментувала подію: “Два роки тому «Буча» стала для всього світу синонімом болю. Нині вона стає також синонімом надії та відродження. Де була лише смерть – сьогодні радісні дитячі голоси коло шкіл та садочків, у дворах відновлених будинків. Ми все пам’ятаємо. Ми сподіваємося. Ми житимемо”.

Посолка США в Україні Бріджит Брінк 31 березня відвідала Бучу разом з Зеленським та іншими іноземними представниками.
“Сьогодні я приєдналася до [президента Зеленського] та багатьох інших міжнародних партнерів, щоб вшанувати пам’ять вбитих російськими військами під час тимчасової окупації Бучі, Ірпеня та Бородянки на Київщині, а також міст і сіл у Сумській та Чернігівській областях. Ми разом з Україною”, – зазначила Брінк у дописі в мережі Х.

В іншому пості, посолка написала: “У Бучі я відвідала 2 підприємства, якими керують жінки, що не лише пережили російську окупацію, але й розширилися завдяки допомозі США. Я зустрілася з мером Федоруком і побачила передані нами генератори та мобільну електростанцію, які забезпечать електроенергією 50 000 мешканців міста.
У другу річницю звільнення Бучі від російських військ я побачила надію, незламний дух і стійкість українського народу”.
“Два роки тому українські війська звільнили місто Буча від російських загарбників і виявили жахливі звірства, вчинені проти цивільного населення, включно з тортурами та масовими стратами.
Сьогодні ми стоїмо з Україною в пам’ять жертв цієї трагедії”, – зазначило в мережі Х Міністерство закордонних справ Великої Британії.

Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Біллстрьом перепостив повідомлення британського МЗС у мережі Х й так прокоментував його: “Ми не забудемо”.

Своєю чергою Міністерство закордонних справ Нідерландів закликало до притягнення до відповідальності винних у російських воєнних злочинах.
“Два роки тому було розкрито кровопролиття в Бучі, Україна. Наша заступниця посла в Києві Есселіен ван Ертен, місцевий священник Андрій Галавін, лауреатка Нобелівської премії миру Олександра Матвійчук та прокурор Юрій Бєлоусов не можуть наголосити достатньою мірою: російські воєнні злочини мають переслідуватися”, – зазначено у дописі міністерства, де також розміщене відео інтерв’ю з вказаними особами.

Президентка Молдови Мая Санду зазначила на своїй сторінці в мережі Х: “Сьогодні виповнюється два роки з дня визволення Бучі, яке виявило невимовні звірства проти мирного населення.
Ми стоїмо з Україною у вшануванні жертв, наголошуючи на необхідності об’єднання демократій у всьому світі у пошуку справедливості та продовженні підтримки України”.

Тим часом посол Німеччини в Україні Мартін Єґер написав наступне: “У другу річницю визволення Бучі ми з президентом Зеленським згадали жертв російської бійні. Присутність послів свідчить про те, що міжнародна спільнота підтримує Україну. Злочин Бучі треба спокутувати”.

“Минуло два роки після визволення Бучі. Вона відкрила світові весь жах російської агресії. Ми вшановуємо пам’ять жертв і продовжуватимемо докладати зусиль, щоб забезпечити відповідальність за звірства Росії, вчинені в Україні”, – зазначено в дописі Міністерства закордонних справ Латвії.

На сторінці посольства Італії в Україні зазначено: “У другу річницю звільнення Бучі Посол Дзадзо разом з представниками державної влади України вшанував памʼять жертв російської окупації Київської області. Церемонія відбулась біля Стіни памʼяті”.

Український режисер Мстислав Чернов, фільм якого “20 днів у Маріуполі” нещодавно виграв “Оскар”, вказав на важливість даних, зібраних журналістами, для подальших розслідувань воєнних злочинів.
“2 роки тому світ з жахом спостерігав, як з’явилися фотографії, відео та свідчення з Бучі, міста, окупованого протягом місяця російськими військами. Коли вони пішли, то залишили позаду сотні вбитих мирних жителів і тисячі тих, хто вижив, назавжди позначений цим досвідом.
Зображення та розповіді з перших вуст зі звільнених міст, таких як Ірпінь, Бородянка та Гостомель, малювали жахливу картину жорстокості вторгнення. Дані, записані сотнями журналістів, стали важливим доказом для сотень розслідувань воєнних злочинів.
За попередніми даними, тільки в Бучі було вбито 420 мирних жителів.
Україна продовжує вистоювати”.

Своєю чергою посолка України у США Оксана Маркарова так прокоментувала річницю: “2 роки тому моє рідне місто Буча було звільнено після 33 днів окупації. Весь світ побачив жах чистого зла воєнних злочинів Росії. Частини України залишаються окупованими тим самим російським злом протягом 767 днів; Крим, Донецьк і Луганськ – протягом 10 років. Ми повинні звільнити всіх. Ми повинні перемогти”.

Відома українська військова парамедикиня та волонтерка Юлія Паєвська (Тайра), написала на своїй сторінці в мережі Х: “31 березня Буча була звільнена від російських військ. Бучанська громада пережила 33 дні окупації. За цей час Росія вбила 500 мирних жителів, у тому числі 12 дітей”.

Напишіть відгук