Ізраїль та ХАМАС намагаються відновити переговори про припинення вогню | NLight DC++
Ізраїль та ХАМАС намагаються відновити переговори про припинення вогню | NLight DC++

Ізраїль та ХАМАС намагаються відновити переговори про припинення вогню

Переговори щодо припинення вогню у Газі мали відновитися у єгипетському Каїрі у неділю, 31 березня, згідно з повідомленнями єгипетського телеканалу Al-Qahera, близького до спецслужб країни, на які посилається агентство AFP.
Однак, попри те, що Ізраїль та ХАМАС останнім часом посилили переговорний процес щодо перемир’я в обмін на звільнення заручників, представники ХАМАСу не взяли участь у переговорах у єгипетській столиці у неділю, чекаючи на повідомлення від посередників щодо оновленої пропозиції Ізраїля, повідомило агентство Reuters.
ХАМАС намагається укласти таку угоду, яка б передбачала припинення боїв і виведення ізраїльських військ з Гази. Ізраїль виключає остаточне припинення вогню, заявляючи, що врешті-решт відновить спроби викорінити правління та зруйнувати військовий потенціал ХАМАСу, нагадує Reuters.
Новий раунд переговорів про припинення вогню, який мав відбутися 31 березня, був схвалений прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу у п’ятницю, 29 березня, зумовлений тиском і масовими протестами в Ізраїлі з вимогами повернути захоплених 7 жовтня 2023 року заручників додому.
Тим часом видання The Guardian повідомило, що конвой з трьох кораблів вийшов з порту на Кіпрі курсом до Гази в суботу, 30 березня, із вантажем продовольства вагою 400 тонн.
Також країни-донори збільшили десантування допомоги з повітря, однак агентства ООН і благодійні організації попереджають, що цього далеко не вистачає для задоволення потреб населення Гази. Відомо, що декілька людей загинули в тисняві або потонули, намагаючись дістати пакети з допомогою з моря, додає AFP.
31 березня у своєму пасхальному посланні до вірян Папа римський Франциск знову закликав до припинення воєн у світі, закликавши, зокрема, до звільнення заручників, яких ХАМАС досі тримає у Газі, а також до обміну усіма військовополоненими між Росією та Україною.
“Я знову закликаю забезпечити доступ гуманітарної допомоги до Гази й знову закликаю до негайного звільнення заручників, захоплених 7 жовтня, і до негайного припинення вогню в смузі”, — сказав він у Ватикані, цитує AFP.
Водночас бої у Газі не припиняються попри резолюцію Ради безпеки ООН, прийняту минулого понеділка, 25 березня, 14 голосами “за” й за утримання від голосування США. Документ вимагає “негайного припинення вогню” та звільнення всіх заручників, утримуваних ХАМАСом.
Нещодавнє опитування громадської думки у США компанією Gallup показало, що 55% жителів Америки наразі не схвалюють військові дії Ізраїлю в Газі, тим часом як лише 36% схвалюють їх, повідомляє видання The Hill. У листопаді минулого року подібне опитування Gallup показало, що 50% американців схвалювали дії Ізраїлю, проти 45%, які не схвалювали.
Минулого тижня Вашингтон схвалив надання Ізраїлю бомб та винищувачів F-35 на мільярди доларів, повідомляє видання The Washington Post з посиланням на неназваних офіційних осіб.

Напишіть відгук