40 000 людей і 64 000 яєць: у Білому домі катали великодні крашанки | NLight DC++
40 000 людей і 64 000 яєць: у Білому домі катали великодні крашанки | NLight DC++

40 000 людей і 64 000 яєць: у Білому домі катали великодні крашанки

Давня традиція катання великодніх крашанок у Білому домі зібрала цього року близька 40 тисяч людей, повідомляє CNN.
Починаючи з 1870-х років, діти беруть участь в американському звичаї штовхати яскраво пофарбовані круто зварені яйця дерев’яними ложками по південній галявині Білого дому.
“Великдень нагадує нам про силу надії та оновлення, жертви та воскресіння, — сказав президент США Джо Байден, вітаючи тисячі відвідувачів Білого дому в оточенні першої леді Джилл Байден і двох великодніх кроликів. — Але головним чином любов і ласку один до одного. Настав час молитися один за одного, цінувати благословення та можливості, які ми маємо як американці”.
Після виступу Джо Байден і перша леді поспілкувались з дітьми та їхніми родинами на Південній галявині, де президент робив селфі та допомагав дітям катати яйця.
Це вже третє катання крашанок президента та першої леді на Великодніх святах. Третій рік поспіль подія проходить під темою EGGucation.

Південну галявину Білого дому перетворили “на шкільне співтовариство, сповнене веселих освітніх заходів для дітей будь-якого віку”, повідомили в офісі першої леді, а екстер’єр Білого дому “прикрасили повітряними кулями, позначеними STEAM – назвами шкільних предметів (наука, технології, інженерія, мистецтво та математика)”
За даними Білого дому, протягом дня очікується, що близько 40 000 відвідувачів відвідають подію, включаючи родини військових і ветеранів.
Американська рада з яєць каже, що на проведення події пішло 64 000 яєць: для катання, полювання та приготування страв. Рада також дарує першій леді своє щорічне пам’ятне яйце.
Пам’ятне яйце першої леді датується адміністрацією Картера, ця традиція зберігається вже 47 років.
Східну колонаду Білого дому прикрашали весняні квіти, повітряні кульки та “Колонада яєць”, розписана професійними майстрами за проєктами дітей сімей Національної гвардії.
Сама ж традиція катання яєць почалася в 1870-х роках на території Капітолія США. Однак після “невдалого” катання в 1876 році, яке очевидець Джон С. Ретбоун описав як “безпідставне знищення трави в парку”, тодішній президент Улісс С. Грант підписав закон про захист території Капітолія, який забороняв катання яєць. В 1878 році президент Резерфорд Б. Хейс повернув цю традицію, але переніс її на галявину Білого дому.
Ця традиція продовжується як співпраця між Білим домом, Історичною асоціацією Білого дому та Службою національних парків.
Втім, цьогорічні святкування не обійшлися без контраверсії. Республіканські політики звинуватили адміністрацію Джо Байдена в в забороні релігійних тем і символів на святковому мистецькому конкурсі попри те, що така політика була чинною під час кожної адміністрації протягом майже 50 років.
Таку реакцію республіканських політиків викликала публікація Fox News статті із заголовком “Дизайни на релігійну тематику заборонені на конкурсі великодніх яєць у Білому домі”, посилаючись на оголошення про подію, у якому говорилося, що релігійні символи та теми заборонені. Дональд Трамп поділився статтею на платформі Truth Social, однак сам не прокоментував цю статтю.
Правило не використання релігійних символів було введено в 1978 році за колишнього президента Джиммі Картера і залишається в силі досі, в тому числі під час адміністрації Дональда Трампа.
Американська Рада з яєць була змушена зробити заяву, у якій пояснюється, що це правило дотримувалося попередніми президентами.
“Американська Рада з яєць підтримує катання великодніх яєць у Білому домі вже понад 45 років, і рекомендації, про які йдеться в останніх новинах, незмінно застосовуються до Ради з моменту її заснування, у всіх адміністраціях”, – цитує організацію видання The Indepemdent.

Напишіть відгук