У світі засуджують загибель сімох волонтерів “Світової центральної кухні” в Газі. Ізраїль обіцяє розслідувати “ненавмисне влучання” | NLight DC++
У світі засуджують загибель сімох волонтерів “Світової центральної кухні” в Газі. Ізраїль обіцяє розслідувати “ненавмисне влучання” | NLight DC++

У світі засуджують загибель сімох волонтерів “Світової центральної кухні” в Газі. Ізраїль обіцяє розслідувати “ненавмисне влучання”

Міжнародна організація “Світова центральна кухня” (World Central Kitchen) згортає благодійну роботу у Газі після того, як сім її волонтерів загинули внаслідок удару ізраїльських військ.
Напередодні, 2 квітня прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу у відеозверненні визнав, що ізраїльські війська помилково обстріляли “невинних людей у смузі Газа”.
“На жаль, протягом останньої доби сталася трагічна подія, коли наші сили ненавмисне влучили у невинних людей у смузі Газа. Таке трапляється під час війни”, – заявив він.
Нетаньягу повідомив, що уряд розслідує інцидент, перебуває на зв’язку з урядами інших країн. “Ми зробимо все, щоб подібне не повторилося”, наголосив Нетаньягу.
Після цієї заяви міжнародна благодійна організація харчування World Central Kitchen, заснована шеф-кухарем Хосе Андресом, оголосила вранці у вівторок, що призупиняє операції з надання допомоги в Газі.
У заяві організація повідомила, що в момент, коли обстріляли їхніх працівників, вони якраз доставили 100 тонн продовольчої допомоги на склад у Дейр-ель-Балах, і два броньовані автомобілі, які мали логотип благодійної організації, збирались залишити місце доставки.
Серед загиблих – громадяни Австралії, Польщі, Великої Британії, особа з подвійним громадянством США та Канади, та палестинець. Організація повідомила, що вони заздалегідь узгоджували своє переміщення з ізраїльськими військовими.
Товариство Червоного Півмісяця Палестини заявило, що знайшло сім тіл у вівторок під час “складної операції, яка тривала кілька годин”. Тіла доставлені до шпиталів, де їх мають підготувати до евакуації через контрольно-пропускний пункт Рафах на півдні Гази.
Засновник “Світова центральна кухня” Хосе Андрес написав у соцмережах, що він “розбитий серцем і сумує” після втрати “кількох наших сестер і братів під час удару ЦАХАЛ у Газі”.
“Я розбитий серцем і сумую за їхні сім’ї та друзів і всю нашу родину WCK (“Світової центральної кухні”). Це люди… Ангели… Я служив поруч в Україні, Газі, Туреччині, Марокко, Багамах, Індонезії. Вони не безликі… вони не безіменні”, – написав Андрес.
Він закликав уряд Ізраїлю “припинити це безладне вбивство. Потрібно припинити обмежувати гуманітарну допомогу, припинити вбивати мирних жителів і гуманітарних працівників і припинити використовувати їжу як зброю”.

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Сполучені Штати закликають провести швидке та неупереджене розслідування інциденту.
Представниця Ради національної безпеки Білого дому Едрієнн Вотсон написала в мережі X, що “гуманітарні працівники повинні бути захищені, оскільки вони доставляють допомогу, яка вкрай необхідна, і ми закликаємо Ізраїль швидко розслідувати те, що сталося”.
Глава МЗС Британії висловив “глибокий сум”, а прем’єр-міністр Австралії заявив, що смерть австралійського гуманітарного працівника неприйнятна.
“Правда полягає в тому, що це поза будь-якими розумними обставинами, щоб хтось, хто хоче надавати допомогу та гуманітарну підтримку, може втратити життя”, — сказав глава австралійського уряду Ентоні Альбанезе на пресконференції у вівторок.
Єврокомісія у заяві висловила співчуття родинам та друзям загиблих. “Гуманітарні працівники завжди мають бути захищені відповідно до міжнародного гуманітарного права. Ми закликаємо провести ретельне розслідування цієї трагедії”.
World Central Kitchen працює в воєнних конфліктах по всьому світу. Голос Америки повідомляв про кухню Хосе Андреса в м.Ірпінь після повномасштабного вторгнення в Україні, та про вручення йому нагороди через благодійні заходи в Україні.
Видання Associated Press повідомляє, що палестинський фельдшер Махмуд Табет, який допомагав доставляти в лікарню тіла загиблих працівників World Central Kitchen, розповів, що волонтери їхали в колоні з трьох автомобілів, які доставляли допомогу на північ Гази та прямували назад на південь, коли вдарила ізраїльська ракета.
Війна між Ізраїлем та палестинцями почалась після того, як палестинське угруповання ХАМАС здійснило масовану атаку на Ізраїль, у результаті якої загинуло близько 1200 людей і було взято в полон близько 240 заручників.
Міністерство охорони здоров’я Гази, яке перебуває під контролем ХАМАСу, повідомляє, що за останні майже пів року війни з палестинського боку загинуло понад 32 тисячі людей.
Дивіться також:

Напишіть відгук