Дрони ефективніші за санкції, але у США “стурбовані” атаками українських дронів на російські НПЗ – експерти | NLight DC++
Дрони ефективніші за санкції, але у США “стурбовані” атаками українських дронів на російські НПЗ – експерти | NLight DC++

Дрони ефективніші за санкції, але у США “стурбовані” атаками українських дронів на російські НПЗ – експерти

Напади на російські переробні потужності за допомогою дронів є ефективніші за західні санкції, вважають західні експерти, які коментують нещодавні удари українських безпілотників по російських нафтопереробних заводах глибоко на території Росії.
Але вони зауважують, що у Вашингтоні занепокоєні тим, що атаки Києва на російські енергетичні об’єкти можуть викликати зростання світових цін на нафту у рік президентських виборів у США.
Також, на думку оглядачів, Київ може не зупинитися тільки на нафтопереробних заводах, а почати вражати і сховища сирої нафти, які тепер є в межах досяжності українських дронів.
Як зауважує Reuters, останніми місяцями Україна почала атакувати нафтопереробні заводи Росії, другого за величиною експортера нафти в світі, що вплинуло на російські доходи від торгівлі нафтопродуктами.

Російська військова машина має вразливі місця, які ми можемо досягти за допомогою нашої зброї

За українськими даними, 12% російських нафтопереробних потужностей зараз не працюють, Reuters вважає, що до 14% російських нафтопереробних потужностей зупинилися. У зв’язку з чим Росія тимчасово заборонила експорт бензину, щоб уникнути зростання внутрішніх цін на пальне.
“Ці тижні продемонстрували багатьом, що російська військова машина має вразливі місця, до яких ми можемо досягти за допомогою нашої зброї”, — заявив президент України Володимир Зеленський після серії атак у березні.
За його словами, українські дрони досягли потрібної далекобійності. “Україна тепер завжди матиме ударну силу в небі”, – вважає Зеленський.
Експерти зауважують, що удар, який у вівторок вранці безпілотник завдав по третьому за величиною нафтопереробному заводу Росії приблизно за понад тисячу кілометрів від лінії фронту, дійсно свідчить про зростання дальності українських дронів та зміну тактики українців, які тепер намагаються позбавити засобів російську військову машину.
Російські офіційні особи підтвердили, що безпілотники атакували виробничі підприємства в Єлабузі та Нижнєкамську в республіці Татарстан у Росії, приблизно за 1500 кілометрів від кордону з Україною, але, за їхніми словами, не завдали знаної шкоди.
Оглядачі зауважують, що за останній рік Київ зміг побудувати повноцінну індустрію дронів з нуля, фінансуючи місцевих розробників і стартапи. Це дозволило Україні збільшити виробництво безпілотників, здатних літати на відстань до 1000 км, заявив німецькому виданню Die Welt міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.
“Більшість безпілотників, які атакували російські НПЗ, мають радіус дії від 700 до 1000 км, але зараз є моделі, які можуть пролетіти понад 1000 км”, — сказав Федоров в інтерв’ю німецькому виданню.Також експерти зазначають, що українські дрони мають вдосконалену технологію, яка збільшує їхню точність та зменшує вразливість.
Джерело, наближене до виробництва дронів повідомило CNN, що в нових розробках використовується технологія штучного інтелекту, яка підвищує точність.
“Кожен літаючий об’єкт має власний комп’ютерний термінал із супутниковими даними та даними про рельєф”, – пояснило CNN джерело, близьке до програми безпілотників.
Завдяки датчикам дрона забезпечується точність, каже джерело, а маршрути і цілі домовлені зі союзниками, стверджує джерело:
“Польоти визначені заздалегідь з нашими союзниками, і літаки дотримуються плану польоту, щоб ми могли вражати цілі з метровою точністю”.
За відсутності американської допомоги Київ змінює тактику
В інтерв’ю CNN Геліма Крофт, керуюча директорка інвестиційного банку RBC Capital Markets каже, що українці змінили тактику, націлившись на російську нафтову індустрію, яка є основним джерелом надходжень для Кремля.
Ці доходи намагалися скоротити західні країни шляхом накладання санкцій на Росію, але вони не змогли позбавити Росію доходів від продажу енергоносіїв у такий спосіб.
“Експорт енергоресурсів, сирої нафти, природного газу, продуктів нафтопереробки дійсно дав Росії економічний порятунок для продовження цієї війни”, – вважає Крофт.

Якщо вони не отримують зброю та гроші, які їм обіцяли, який у них стимул дотримуватися цієї угоди з Вашингтоном

Попри те, що Україна завдає ударів по нафтопереробних заводах, де сиру нафту переробляють і на паливо, замість того, щоб вражати сховища палива, удари призвели до зростання світових цін на нафту.
Вартість нафти Brent цього року зросла майже на 13%, що змусило політиків у Сполучених Штатах хвилюватися щодо їхнього потенційного економічного впливу у рік президентських виборів, мовиться у статті CNN.
Ці удари викликають тертя з адміністрацією, кажуть експерти. Цитуючи неназваного чиновника адміністрації, CNN пише, що Вашингтон «не заохочує» атаки усередині Росії.
Крофт припускає, що між Києвом і Вашингтоном діяла мовчазна домовленість – Америка давала гроші, але вимагала від України обіцянки “триматися подалі від російської енергетики”, тому що американці хотіли уникнути масштабної енергетичної кризи.
Коли допомога США майже зупинилася, то Київ відчув, що його не зв’язують більше американські вимоги, вважає вона.
“Якщо вони не отримують зброю та гроші, які їм обіцяли, який у них стимул дотримуватися цієї угоди з Вашингтоном?” – запитує експертка.
Оглядачі побоюються, що Україна не зупиниться на НПЗ, а перейде на враження російських портів. Деякі з найбільших нафтових портів Росії, на які припадає близько двох третин експорту сирої нафти та нафтопродуктів, за даними РБК, тепер є в радіусі дії українських дронів.
Українські офіційні особи визнають стурбованість США, але заявляють, що НПЗ є “військовими об’єктами” і удари триватимуть.
В інтерв’ю Українській службі Голосу Америки, речник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов заявив, що асиметричним ударам по Росії «просто немає альтернативи».
За його словами, Україна Росія використовує НПЗ “у військових цілях для постачання і забезпечення окупаційної армії в Україні”.
“Танки, які стріляють по наших містах, самі по собі не їздять – їх заправляють паливом. І це “паливо смерті” допомагає Путіну нищити нашу цивільну інфраструктуру, наші міста і села. Тому те, що стаються проблеми на цих військових об’єктах, – це закономірно”, – сказав Юсов у розмові з кореспонденткою Української служби Голосу Америки Тетяною Ворожко.
“Вже тисячі ракет випущені по українських об’єктах, в тому числі по паливно-енергетичному комплексу, енергетичних об’єктах, українських НПЗ, останнім часом – об’єктах газової сфери. І два роки – це той постійний терор, який здійснює Путін проти України. Було б дуже дивно, якби ця війна велася тільки на території України”, – сказав Юсов.
“Ми цінуємо і поважаємо думку кожного, але те, що використовується в війні проти України, в геноцидній війні, так чи інакше має бути знешкоджене”, – додав він.
Американські військові експерти також вважають, що для перемоги Київ повинен мати можливість вражати об’єкти на російській території.
Сполучені Штати повинні усунути будь-які існуючі обмеження для України щодо націлювання на законні російські військові та оборонно-промислові потужності в Росії, каже експерт Інституту вивчення війни (ISW) Джордж Баррос.
“Сполучені Штати, схоже, налаштовані на те, щоб дозволити Росії використовувати величезну територію за її 1974-кілометровим кордоном з Україною як укриття, звідки російські війська можуть безкарно скеровувати силу в Україну”, – пише Баррос у мережі Х (колишня Twitter).

Напишіть відгук