Байден в телефонній розмові з лідером Китаю висловив занепокоєння щодо підтримки КНР оборонно-промислової бази Росії | NLight DC++
Байден в телефонній розмові з лідером Китаю висловив занепокоєння щодо підтримки КНР оборонно-промислової бази Росії | NLight DC++

Байден в телефонній розмові з лідером Китаю висловив занепокоєння щодо підтримки КНР оборонно-промислової бази Росії

Президент США Джо Байден під час телефонної розмови із президентом Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпіном висловив занепокоєння щодо ролі Китаю в підтримці оборонної галузі Росії, повідомляє Білий дім.
Останній раз лідери спілкувались під час зустрічі у Вудсайді, штат Каліфорнія, у листопаді 2023 року.
“Обидва лідери провели відверту та конструктивну дискусію щодо низки двосторонніх, регіональних і глобальних питань, включаючи сфери співпраці та розбіжності. Вони розглянули та заохочували прогрес у ключових питаннях, які обговорювалися на вудсайдському саміті, включаючи співпрацю у боротьбі з наркотиками, постійне спілкування між військовими, переговори щодо усунення ризиків, пов’язаних зі штучним інтелектом, і продовження зусиль щодо зміни клімату та обміну між країнами”, – йдеться в повідомленні Білого дому.
“Він висловив занепокоєння щодо підтримки КНР оборонно-промислової бази Росії та її впливу на європейську та трансатлантичну безпеку, а також наголосив на непохитній прихильності Сполучених Штатів повній денуклеаризації Корейського півострова”, – наголосили в Білому домі.
Окремо президент Байден наголосив на важливості підтримки миру та стабільності в Тайванській протоці та верховенства права та свободи судноплавства в Південнокитайському морі, кажуть в Білому домі.
Президент Байден також висловив стурбованість щодо “несправедливої торговельної політики КНР і неринкової економічної практики, які завдають шкоди американським робітникам і сім’ям”. Він підкреслив, що Сполучені Штати продовжуватимуть вживати необхідних заходів для запобігання використанню передових технологій США для підриву нашої національної безпеки, не обмежуючи надмірно торгівлю та інвестиції.
Обидва лідери привітали поточні зусилля щодо підтримки відкритих каналів зв’язку та відповідального управління відносинами за допомогою дипломатії високого рівня та консультацій на робочому рівні впродовж наступних тижнів і місяців, у тому числі під час майбутніх візитів держсекретаря Єллен і міністра Блінкена.
Раніше у спілкуванні з пресою напередодні телефонної розмови старший співробітник Білого дому поділився очікуваннями, що Байден, ймовірно, висловить занепокоєння щодо підтримки КНР війни Росії проти України та її зусиль допомогти Росії відновити свою оборонно-промислову базу.
“Нас все більше турбує, що ці дії вплинуть на довгострокову європейську безпеку. І я думаю, ви чули багато з тих самих занепокоєнь, висловлених міністром закордонних справ Франції в Пекіні минулих вихідних”, – сказав представник Білого дому.
Посадовець зазначив, що дипломати США з початку повномасштабної війни Росії проти України висловлювали застерігали Китай не надавати летальну допомогу Україні та попереджали щодо загрози використання Росією тактичної ядерної зброї в Україні.

КНР почала допомагати відновлювати оборонно-промислову базу Росії, “по суті заміщуючи торгівлю з європейськими партнерами”

“З обох цих питань, я думаю, частково завдяки дипломатії не лише Сполучених Штатів з Китаєм, але і європейських партнерів, ми побачили більше позитивних дій з боку Китаю”, – додав посадовець.
Водночас він зауважив, що КНР почала допомагати відновлювати оборонно-промислову базу Росії, “по суті заміщуючи торгівлю з європейськими партнерами, допомагаючи забезпечити компоненти, які повільно ведуть нас до збільшення можливостей Росії в Україні”. І це викликає чимало занепокоєнь, додав представник Білого дому.
Як повідомляв раніше Голос Америки, Китай в понеділок відвідав французький міністр закордонних справ Стефан Сежурне з метою закликати Пекін чинити тиск на Росію щодо війни в Україні.
Згадавши про обговорювані ключові міжнародні питання, Стефан Сежурне на спільній пресконференції з китайським міністром закордонних справ Ваном Ї закликав Китай долучитися до вимог, аби Росія припинила агресію проти України.

Напишіть відгук