“Рамштайн” за лідерства США є дуже ефективним — Білий дім про ідею передати Контактну групу з оборони України під контроль НАТО | NLight DC++
“Рамштайн” за лідерства США є дуже ефективним — Білий дім про ідею передати Контактну групу з оборони України під контроль НАТО | NLight DC++

“Рамштайн” за лідерства США є дуже ефективним — Білий дім про ідею передати Контактну групу з оборони України під контроль НАТО

США продовжать скликати та зберігати лідерство в Контактній групі з оборони України, відомій як група у форматі “Рамштайн”, заявив радник Білого дому з питань комунікацій у сфері нацбезпеки Джон Кірбі на брифінгу 3 квітня.
Про це він сказав, відповідаючи на прохання журналістів прокоментувати інформацію низки ЗМІ щодо того, що США та інші західні країни обговорюють ідею передати роботу Контактної групи з оборони України під контроль НАТО.
“Президент вважає, що Америка та це лідерство залишаються життєво необхідними, залишаються важливими. І він упевнений, що ми зможемо й надалі демонструвати це лідерство у Контактній групі… Я не спекулюватиму щодо гіпотетичних розмов, які можуть вести або не вести деякі члени НАТО. Ми продовжимо очолювати та скликати її”, – сказав Кірбі.
2 квітня видання Politico з посиланням на трьох європейських та одного американського чиновника, писало, що США та інші західні країни обговорюють ідею передати під контроль НАТО роботу Контактної групи з оборони України. Мовляв, це може сприяти збереженню поставок зброї Києву в разі обрання президентом США Дональда Трампа.
Кірбі наголосив, що група у форматі “Рамштайн” за лідерства США є “дуже ефективною”, і що лідерство Вашингтона в цьому питанні “цінується та підтримується” партнерами.
“Ми отримуємо чудові відгуки від усіх країн, які беруть у цьому участь”, – сказав Кірбі.
Він додав, що у США цінують внесок Альянсу, і що НАТО залишається частиною роботи групи від самого початку. При цьому зауважив, що до Контактної групи з оборони України у форматі “Рамштайн” входять не лише країни НАТО:
“Вона більша, ніж НАТО. Це понад 50 країн з усього світу, зокрема Індо-Тихоокеанського регіону, і їх об’єднало американське лідерство”, – сказав Кірбі.
Як повідомляв Голос Америки, після зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів альянсу 3 квітня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що союзники по НАТО розробляють план щодо міцної довгострокової та “інституціалізованої” підтримки України.
Він зазначив, що допомога альянсу має менше залежати від “добровільних короткотермінових пропозицій”, а більше від довгострокових зобов’язань НАТО.
Дивіться також:

Напишіть відгук