Атаки на російські нафтопереробні заводи можуть вплинути на глобальні енергоринки – глава Пентагону | NLight DC++
Атаки на російські нафтопереробні заводи можуть вплинути на глобальні енергоринки – глава Пентагону | NLight DC++

Атаки на російські нафтопереробні заводи можуть вплинути на глобальні енергоринки – глава Пентагону

Атаки України на нафтопереробні заводи в Росії можуть вплинути на глобальні енергетичні ринки. Про це, за повідомленнями видання Bloomberg, заявив очільник Пентагону Ллойд Остін на засіданні комітету Сенату США з питань збройних сил. Він закликав Україну зосередитись на атаках по військових цілях.
“Такі атаки можуть впливати на глобальну енергетичну ситуацію. Україні краще вражати тактичні та оперативні цілі, що можуть вплинути безпосередньо на бій”, – говорить очільник Пентагону.

Україні краще вражати тактичні і оперативні цілі, що можуть вплинути безпосередньо на бій

З інформацією видання Bloomberg, коментарі Остіна відразу засудив сенатор-республіканець Том Коттон, який звинуватив Білий дім в перешкоджанні ефективним діям України через політичні міркування.
“Думаю, що адміністрація Байдена не хоче, аби ціни на газ підвищувалися в рік виборів”, – заявив Коттон.
Видання Bloomberg наголошує, що адміністрація Байдена присвячує багато уваги боротьбі з інфляцією, включно із цінами на бензин для американських споживачів.
Остін вкотре закликав Конгрес схвалити додаткову військову допомогу Україні і підкреслив, що така допомога сприятиме також збільшенню оборонного виробництва у самих Сполучених Штатах. “Ці гроші сприятимуть роботі оборонної промисловості”, – зауважив він.
Критика слів Остіна щодо атак на російські нафтопереробні заводи прозвучала й від експертного середовища.
“Дуже дивно, що міністр оборони Сполучених Штатів сказав це, тому що це не має сенсу, поки постраждають лише російські нафтопереробні заводи. З військової точки зору, цінність обмеження внутрішньої доступності транспортного палива противника цілком зрозуміла”, – написав у соцмережі X (колишня – Twitter) колишній посадовець НАТО, експерт Фінського інституту міжнародних відносин Едвард Гантер Крісті.

Водночас Росія попросила Казахстан бути готовим поставити їй 100 тисяч тонн бензину, якщо росіянам забракне палива на тлі атак українських дронів та перебоїв у роботі нафтопереробних заводів. Про це повідомляє Reuters із посиланням на три джерела в галузі. За словами одного зі співрозмовників, угоду щодо використання казахстанських запасів уже погоджено. Співрозмовники Reuters стверджують, що Москва попросила Казахстан створити аварійний резерв обсягом 100 тисяч тонн бензину.
Раніше Голос Америки наводив думку експертів, які відзначали, що атаки України всередині Росії по нафтопереробних базах правильні, й називали їх цілком законними цілями.
“Якби я був командиром Збройних сил України, я б стукав по столу, щоб вразити критичну інфраструктуру всередині Росії. Не можна нападати на багатоквартирні будинки, пологові центри, школи, театри, і це ті цілі, які Росія постійно атакує. Це воєнні злочини. А от атакувати нафтопереробні заводи, канали постачань, які годують російську армію – це законні цілі”, – заявляв колишній командувач Об’єднаних збройних сил НАТО в Європі Джеймс Ставрідіс в ефірі Washington Post Live.
В інтервʼю Українській службі Голосу Америки, говорячи про удари України по російських НПЗ речник Головного Управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов зазначив, що йдеться про об’єкти, які Росія використовує у воєнних цілях. “Танки, які стріляють по наших містах, самі по собі не їздять — їх заправляють паливом. І це “паливо смерті” допомагає Путіну нищити нашу цивільну інфраструктуру, наші міста і села,” – сказав він.
Таким чином Юсов відреагував на повідомлення Financial Times, де стверджувалося, що влада США просить Київ не бити по російських НПЗ, мовляв, це може спричинити зростання цін на нафту та удари росіян по енергетичній інфраструктурі, від якої залежить Захід.
В аналітичній статті Атлантичної Ради наголошується, що економічні наслідки українських ударів по російських нафтопереробних заводах відчутні далеко за межами Росії:
“Нафта Brent подорожчала майже на 13%. З огляду на те, що в США зараз відбуваються вибори, це, схоже, насторожило багатьох у Вашингтоні”, – пише автор матеріалу Георгій Ревішвілі. Водночас, на його думку, наразі українських лідерів не турбують подібні побоювання.
Дивіться також: Дрони ефективніші за санкції, але у США “стурбовані” атаками українських дронів на російські НПЗ – експерти

Напишіть відгук