“Це нісенітниця”. Білий дім про звинувачення Росією української “Бурісми” у фінансуванні терактів | NLight DC++
“Це нісенітниця”. Білий дім про звинувачення Росією української “Бурісми” у фінансуванні терактів | NLight DC++

“Це нісенітниця”. Білий дім про звинувачення Росією української “Бурісми” у фінансуванні терактів

Білий дім відкинув звинувачення слідчого комітету Росії на адресу української компанії “Бурісма Холдінгс”, у якій працював син президента США Гантер Байден, в організації теракту під Москвою. Радник Білого дому з питань нацбезпеки Джейк Салліван назвав ці звинувачення “нісенітницею”.
“Це нісенітниця. Росія знає, що ІДІЛ здійснив у Москві. Ми знаємо, що ІДІЛ здійснив атаку у Москві, ми заздалегідь попереджали Росію про теракт у Москві. Все інше – це тільки шум”, – заявив Джейк Салліван під час брифінгу у Білому домі 9 квітня.
Російський слідчий комітет порушив кримінальну справу щодо фінансування тероризму “найвищими посадовими особами США та країн НАТО”, заявила 9 квітня офіційна речниця головного управління російського відомства Світлана Петренко.

Це нісенітниця. Росія знає, що ІДІЛ здійснив у Москві. Ми знаємо, що ІДІЛ здійснив атаку у Москві, ми заздалегідь попереджали Росію про теракт у Москві.

У заяві йдеться, що деякі посадовці нібито переказували гроші на фінансування тероризму через комерційні організації, зокрема, нафтогазову компанію “Бурісма Холдінгс”, яка діє на території України. Російська влада підкреслює, що “впродовж останніх років” проти Росії здійснювалась терористична діяльність заради заподіяння Росії шкоди.
8 квітня на російських державних телеканалах показали відео з допитів обвинувачених у скоєнні теракту в підмосковному концертному залі “Крокус-Сіті-Гол”. Вони на камеру заявили, що їхні дії нібито координували із Києва. Усі чоловіки говорили російською мовою, хоча раніше частина з них могла спілкуватися тільки через перекладача.
Американські посадовці поділилися дуже конкретною інформацією розвідки про намір терористичного угруповання ІДІЛ атакувати саме концертний зал “Крокус-Сіті-Гол”. Утім росіяни не вжили належних заходів безпеки, а президент Росії Путін публічно висміював попередження про тероризм, назвавши їх “шантажем” і спробами “залякати та дестабілізувати суспільство”.
Як раніше повідомляв Голос Америки, про атаку у передмісті Москви та її потенційну мішень уряд США повідомив російських посадовців більш ніж за два тижні до теракту.
“Бурісма”, яку намагається звинувачувати російська влада, це приватна газовидобувна українська група, яка входить до трійки найбільших незалежних газовидобувників в Україні зі штаб-квартирою на Кіпрі. Син президента США Гантер Байден входив до ради директорів цієї компанії у 2014−2019 роках. Республіканські законодавці давно критикували діяльність Гантера у “Бурісмі”, закидаючи йому використання прізвища Байденів задля отримання вигоди у бізнесі.
Нові звинувачення щодо Гантера з’явилися у той час, коли республіканці у Конгресі ведуть розслідування щодо потенційного імпічменту президента Джо Байдена, у якому вони подібно закидають чинному президенту, що він брав участь разом з Гантером у схемах торгівлі впливом.
Дивіться також: Іран попереджав Росію про ймовірність великої “терористичної операції” перед терактом в “Крокусі”

Напишіть відгук