“Це питання тижнів”. Верховний командувач сил НАТО в Європі попереджає про серйозний брак боєприпасів в України | NLight DC++
“Це питання тижнів”. Верховний командувач сил НАТО в Європі попереджає про серйозний брак боєприпасів в України | NLight DC++

“Це питання тижнів”. Верховний командувач сил НАТО в Європі попереджає про серйозний брак боєприпасів в України

ЗСУ за кілька тижнів можуть опинитись перед серйозною нестачею ракет ППО та артилерійських снарядів, якщо США не ухвалять законопроєкт допомогу Україні, заявив Верховний командувач об’єднаних Збройних сил НАТО в Європі Крістофер Каволі під час слухань у Конгресі.
“Ситуація надзвичайно серйозна”, – наголосив генерал.
З усього озброєння, яке Україна отримує від союзників, за словами генерала, є дві позиції, в яких складно обійтись без підтримки США – це артилерійські боєприпаси на 155 мм та ракети-перехоплювачі ППО. І саме артилерію Каволі назвав “найбільшим вбивцею” на війні.
“Наші союзники забезпечують деякі з цих речей. Наприклад, понад 90% танків Україні надали не США, їх надали та забезпечують підтримку союзники. 100% палива, нафтопродуктів, які потрібні Україні, надають союзники, не Сполучені Штати.
Але є два моменти, де американський внесок є вирішальним – артилерійські боєприпаси та перехоплювачі ППО. Ці дві речі є найбільш критичними на полі бою. Якщо Україна вичерпає їхній запас, це лише тому, що ми припинили постачання, тому що ми постачаємо левову частку цього озброєння”, – наголосив Командувач Каволі під час слухання у Конгресі на тему “Військова позиція та виклики національній безпеці США в Європі” 10 квітня.
За словами генерала, на сьогодні росіяни випускають по українцях у 5 разів більше артилерійських снарядів, ніж українці можуть відповісти. Якщо зволікати з допомогою, Україна ризикує програти війну, наголосив генерал.
“За кілька тижнів ці цифри будуть 10 до 1. Ми не говоримо про місяці, мова йде про тижні. І ми не говоримо гіпотетично. … Я не можу передбачити майбутнє, але я можу зробити просту математику. Коли подивитись на обсяги постачання та обсяги споживання, якщо ми не продовжуватимемо підтримувати Україну, в Україні закінчаться артилерійські снаряди та перехоплювачі ППО досить швидко”, – сказав Крістофер Каволі.
“Пане голово, якщо одна сторона стріляє, а інша не може стріляти у відповідь, програє той, хто не може стріляти у відповідь. Ставки дуже високі. Ми є основним постачальником снарядів ППО та артилерії для України”, – додав верховний командувач НАТО у Європі.
Каволі додав, що зволікання із допомогою Україні вже дає Росії значну перевагу.
Два способи виграти війну в Україні – Каволі
Головнокомандувач сил НАТО у Європі при цьому висловив переконання, що війну в Україні виграти можливо. Відповідаючи на питання конгресменів, Каволі заявив, що Україна має гарні шанси на перемогу, значною мірою через наполегливість своїх військових, які вже понад два роки тримають оборону проти значно сильнішої армії.
Ось як Каволі відповів на питання щодо України від конгресменів Республіканської та Демократичної партій під час слухань.
Дін Маккормік, конгресмен-республіканець: Важливе питання. Коли йдеться про Україну, яка, на мою думку, є неймовірно стратегічно важливою країною у світі. Чи цю війну взагалі можливо виграти?
Кристофер Каволі, Головнокомандувач об’єднаних Збройних сил НАТО в Європі: Так, і це можливо кількома способами. Наприклад, не дозволити росіянам здобути стратегічну перемогу або нав’язати їм стратегічну поразку. Це само по собі є перемогою, навіть якщо це буде тимчасова перемога Альянсу. Тож у цьому сенсі ми можемо зробити це разом з нашими українськими партнерами.
Дін Маккормік: Я думаю, це дуже важливо. Ви раніше сказали, що постачання Україні є адекватним. Мені не подобається це слово адекватний. Наша підтримка не повинна сповільнюватися. Ця ідея, яку пропагують з обох сторін Конгресу, що ми не можемо виграти цю війну, це божевілля. … Ми не повинні надавати їм адекватну допомогу, ми маємо забезпечити їм перевагу [в озброєнні].

Адам Сміт, конгресмен-демократ: Генерале Каволі, якщо ми надамо допомогу Україні, які їхні шанси, за вашою оцінкою, зупинити росіян принаймні там, де вони є зараз?
Кристофер Каволі: Я думаю, вони матимуть дуже гарні шанси. Думаю, вони змогли б це зробити. Ми дуже тісно співпрацюємо з ними [українцями] щодо їхніх загальних планів і способів їх реалізації. Їхні плани ґрунтовні, вони мають ґрунтовний підхід до свого захисту. Однак це потребує ресурсів.
Деякі законодавці закидали Адміністрації президента США, що та, мовляв, не має чіткого плану щодо війни в Україні. Заступниця міністра оборони США Селест Волландер поділилась, яка мета США у допомозі Україні.
Майк Роджерс, конгресмен-республіканець Пані Волландер, деякі наші законодавці розгублені, вони відчувають, що адміністрація президента США не має чіткого плану чи мети в Україні. Чи ви можете прояснити це для нас?
Селесте Волландер, заступниця міністра оборони США: Метою є стратегічний провал Росії. Мета Путіна – підпорядкувати собі Україну, позбавити її суверенітету та незалежності, а також послабити та підірвати Європу, Америку і, звичайно, альянс НАТО. Таким чином, наші цілі та те, чим керується наша політика протягом останніх двох років, це щоб Україна залишалася суверенною, незалежною європейською країною, яка здатна захищати, стримувати та забезпечити поразку Путіна. І Україна робить це за нашої підтримки кожного дня”.
Заступниця глави Пентагону наголосила, що США мають зробити все можливе, щоб Путін не досяг своєї мети підірвати європейську безпеку.
“Ми робимо це в інтересах нашої національної безпеки, через захоплення, яке ми, американці, відчуваємо до України, і врешті, ми робимо це для того, щоб американці були в безпеці і вдома, і за кордоном”, – підсумувала представниця Пентагону.

Напишіть відгук