Росія маніпулює ризиками на ЗАЕС – гарвардська дослідниця Мар’яна Буджерин | NLight DC++
Росія маніпулює ризиками на ЗАЕС – гарвардська дослідниця Мар’яна Буджерин | NLight DC++

Росія маніпулює ризиками на ЗАЕС – гарвардська дослідниця Мар’яна Буджерин

Фахівці Міжнародного агентства з атомної енергії 7 та 9 квітня фіксували удари безпілотниками по території тимчасово окупованої росіянами Запорізької атомної електростанції. В організації назвали це серйозною ескалацією. Окремо Україна та Росія скликали закрите засідання Ради керуючих МАГАТЕ 11 квітня. Під час засідання генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Ґроссі заявив, що атаки на ЗАЕС мають бути припинені, а також що останні атаки – “серйозна ескалація ядерних загроз і загроз ядерній безпеці Україні”. Він підкреслив, що напади на атомні електростанції категорично заборонені.
Коментуючи повідомлення про попередні атаки на ЗАЕС, Держдеп закликав РФ повернути станцію під контроль України. Захоплення Запорізької атомної електростанції, яка є найбільшою в Європі, – дуже ризикована та небезпечна гра Москви, заявив прессекретар Держдепартаменту Метью Міллер під час брифінгу.
“Росіяни часто маніпулюють ризиками і виносять це на міжнародну арену”, – коментує дослідниця атомної енергетики Гарвардського університету Мар’яна Буджерин останні атаки безпілотників по ЗАЕС та екстрене закрите засідання Ради керуючих МАГАТЕ. Голос Америки розпитав експертку про те, наскільки небезпечні останні атаки дронів та чи виграє від них Росія.
Інтерв’ю відредаговане для ясності та плинності.
Олексій Коваленко, Голос Америки: У світлі атак дронів по Запорізькій атомній електростанції – настільки небезпечною є ситуація зараз?
Мар’яна Буджерин, дослідниця Гарвардського університету: Ситуація стала небезпечною ще 24 лютого 2022 року, коли Росія пішла повномасштабним вторгненням на Україну і потім силою зайняла атомну електростанцію і вчиняла різні речі, які загрожують безпеці цієї атомної електростанції. Якщо говорити конкретно про атаки дронів за останні кілька днів, то оскільки реактори атомної електростанції вже зупинені досить довгий час, а вони не працюють на потужності вже з середини вересня 2022 року, безпосередньої небезпеки, що дрон зможе відразу спричинити якусь аварію немає.

Атаки дронів зараз не зможуть привести до масштабної катастрофи

Це не означає що атаки дронів і скидання вибухівки – це те що має відбуватись на атомних електростанціях. Зовсім ні, так само як і те, що електростанції не мають бути окуповані ворожими збройними силами.
О.К.: Чи можна сказати що атаки дронів не можуть зараз призвести до великої атомної катастрофи?
М.Б.: Це правда. Атаки дронів зараз не зможуть призвести до масштабної катастрофи, вони можуть дещо пошкодити станцію, але оскільки паливо в активній зоні реактора вже достатньо охолоджено навіть якщо будуть якісь значні пошкодження системи охолодження реакторів, буде досить великий запас часу – десь близько 20 днів, принаймні пару тижнів, для того, щоб відреагувати та полагодити це.
О.К.: Окупаційна влада зараз активно звинувачує Україну в атаках дронів, чому це може бути вигідно Росії?
М.Б.: Ми можемо тільки здогадуватись. По-перше, мені здається важливим, що останнім часом вийшло декілька звітів і ряд повідомлень про тортури, катування які відбуваються і відбувалися вже впродовж певного часу над українськими працівниками ЗАЕС, в Енергодарі та на ЗАЕС.
Було поширено ще декілька повідомлень про те, що обладнання на ЗАЕС зараз в дуже поганому стані.

Обладнання на ЗАЕС зараз в дуже поганому стані

Мені здається, ця ескалація потрібна Росії для того, щоб відвернути увагу і змусити Україну захищатися від звинувачень на міжнародних майданчиках.
О.К.: Ви зараз назвали ситуацію ескалацією і це саме той термін який використовує МАГАТЕ у своїх звітах за останні кілька тижнів. Чи можна назвати атаки дронів новим ескалаційним етапом загроз на ЗАЕС?
М.Б.: Звичайно. Росіяни часто маніпулюють ризиками і виносять це на міжнародну арену коли їм вигідно зі своїх міркувань або щоб відвернути увагу від інших речей, які відбуваються одночасно, або просто щоб перекласти завдання захисту інтересів на іншу сторону, на Україну. Зрештою, ситуація там вже небезпечна, ЗАЕС знаходиться в досить поганому стані через окупацію. Росіянам вигідно зараз перевести стрілки на Україну.
О.К.: Росія скликала екстрене засідання МАГАТЕ. Що росіяни намагаються досягти цим?
М.Б.: Відвернути увагу, створити інформаційний негатив, в якому Україна змушена буде захищатися і пояснювати, чому це не вона і чому це Україні не вигідно.

Росіяни часто маніпулюють ризиками і виносять це на міжнародну арену

Інформаційне поле забруднене такими фальшивими звинуваченнями та заявами. Мені здається, для цього це і потрібно російській стороні.
О.К.: Ви відзначили що МАГАТЕ перебуває на місці вже близько двох років. Яку роль МАГАТЕ відіграє у стабілізації небезпечної ситуації на ЗАЕС?
М.Б.: Загалом вважається що присутність МАГАТЕ і їхніх спостерігачів там – це позитивна річ. Але всі ми знаємо також, що ця місія обмежена у тому, що і коли вона може побачити. Ці експерти пересуваються по станції тільки під наглядом росіян з певних спецслужб. Їхні перекладачі це також росіяни і вони їм дають або не дають доступ до того, що вони хочуть там побачити і перевірити.
Я щойно повернулася з Києва де спілкувалась в тому числі і з працівниками ЗАЕС, які евакуювались. Історії дуже перегукуються в тому плані, що цим членам місії МАГАТЕ можуть не тільки відмовити, а сказати: “Хочете подивитись цю систему – приходьте за три дні”. Що там може відбуватись протягом цих трьох днів – ми також не знаємо. Також є випадки із катуванням чи затриманням працівників ЗАЕС, які можуть мати проукраїнську позицію. Вони не зупинились навіть попри присутність там спостерігачів МАГАТЕ.
Дивіться також: МАГАТЕ повідомило про новий удар дроном по ЗАЕС. У ГУР заявили: “По ядерних об’єктах провокацій не вчиняємо”

Напишіть відгук