Кримінальний процес проти Трампа у справі про виплати порнозірці розпочнеться у Нью-Йорку у понеділок, 15 квітня | NLight DC++
Кримінальний процес проти Трампа у справі про виплати порнозірці розпочнеться у Нью-Йорку у понеділок, 15 квітня | NLight DC++

Кримінальний процес проти Трампа у справі про виплати порнозірці розпочнеться у Нью-Йорку у понеділок, 15 квітня

Дональд Трамп стане найпершим в історії експрезидентом США, який постане перед судом у кримінальному провадженні, коли у понеділок, 15 квітня, у Нью-Йорку розпочнеться розгляд його справи щодо нібито незаконних платежів зірці фільмів для дорослих Стормі Деніелс у 2016 році.

Ставки дуже високі. Тому що Трампу та його адвокатам наразі вдалося відтермінувати справи про федеральні документи та про втручання у вибори. Справа про хабарі може бути єдиною справою, яку розглянуть до федеральних виборів у листопаді

Згідно зі справою, як передавав раніше Голос Америки, за місяць до президентських виборів 2016 року, колишній адвокат Трампа Майкл Коен заплатив 130 тисяч доларів зірці фільмів для дорослих Стормі Деніелс, щоб вона не озвучувала публічно свою історію про позашлюбні стосунки з колишнім президентом. Трамп заперечує, що цей роман взагалі мав місце.
Прокуратура звинувачує колишнього президента в тому, що він незаконно відшкодував Коену виплату Деніелс, неправильно класифікувавши транзакцію, здійснену Організацією Трампа, як “витрати на юридичні послуги”.
Протягом місяців, Трамп і його команда адвокатів намагалися відтермінувати початок розгляду справи, однак, суддя відмовив їм у цьому.
Починаючи з понеділка, 15 квітня, Трамп повинен буде відвідувати засідання суду на Мангеттені в Нью-Йорку у справі, яка триватиме щонайменше 6 тижнів, адже закони штату Нью-Йорк вимагають його особистої присутності протягом усього судового процесу, що завадить його участі у президентській передвиборчій кампанії у цей час, нагадує видання The Hill.
Суд у понеділок розпочнеться з ймовірно тривалого і суперечливого процесу відбору 12 присяжних та їхніх заступників, які врешті-решт повинні будуть винести рішення у справі.
Потенційних присяжних спочатку обиратимуть випадковим чином зі списків зареєстрованих виборців, власників водійських прав та податкових резидентів штату Нью-Йорк, повідомляє The Hill. Присяжним має бути щонайменше 18 років, вони повинні мати американське громадянство, розуміти англійську мову, не мати судимостей та проживати на Мангеттені, де відбудеться суд.
Адвокати Трампа та юристи штату спочатку перевірятимуть групу з понад 100 звичайних громадян, викликаних суддею Хуаном Мерчаном, щоб переконатися, що у них немає суттєвих упереджень, які б могли вплинути на справедливе вирішення справи. Цей процес може затягнутися на декілька днів, якщо не тижнів.

У Нью-Йорку майже немає людини, яка б не мала думки про Дональда Трампа. Багато людей вважають, що він або втілення сатани, або друге пришестя Ісуса

Завдання знайти тих, хто не був би упередженим щодо колишнього президента, який збудував свою імперію нерухомості на Мангеттені протягом багатьох років, може бути складно, зауважує агентство Reuters.
“У Нью-Йорку майже немає людини, яка б не мала думки про Дональда Трампа”, — сказав адвокат Пол Епплбаум, який не бере участі у справі, коментар якого наводить Reuters. “Багато людей вважають, що він або втілення сатани, або друге пришестя Ісуса”, – каже Епплбаум.
Сам Трамп неодноразово заявляв, що він не може мати справедливий суд у Нью-Йорку, адже там переважають прихильники Демократичної партії, а також через інтенсивну увагу медіа до його справи, нагадує агентство AFP.
У п’ятницю, 12 квітня, Трамп заявив, що виступить на суді, що зазвичай є незвичним і ризикованим кроком для підсудних.
“Я даю свідчення. Я говорю правду. Я маю на увазі, що все, що я можу зробити, це сказати правду, і правда полягає в тому, що немає жодної справи”, — цитує Трампа AFP.
Що стосується самої справи, то експрезиденту висунуто звинувачення за 34 пунктами у фальсифікації ділової документації. Якщо його визнають винним, Трампу загрожує до чотирьох років в’язниці за кожним із 34 пунктів звинувачення.
Однак, у разі визнання його винним, Трамп зможе подати апеляцію, і йому не заборонять продовжувати брати участь у президентській кампанії чи бути обраним президентом у виборах 5 листопада, додає AFP.
Сам Дональд Трамп не визнав себе винним у цій справі проти нього, і вважає цей та інші судові процеси втручанням у вибори з боку його політичних опонентів.
“Ставки дуже високі. Тому що Трампу та його адвокатам наразі вдалося відтермінувати справи про федеральні документи та про втручання у вибори”, — сказав професор права Річмондського університету Карл Тобіас, якого цитує AFP. “Справа про хабарі може бути єдиною справою, яку розглянуть до федеральних виборів у листопаді”.

Напишіть відгук